RTS-ov „Zaboravljeni admiral“ premijerno prikazan u Kinoteci

Premijera dokumentarnog filma „Zaboravljeni admiral“ o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu, koji je rađen u produkciji RTS-a, Ambasade Velike Britanije u Beogradu i Ministarstva odbrane RS održana je večeras u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

Film se bavi biografijom admirala Ujedinjenog kraljevstva koji je kao komandant Britanske misije u Beogradu došao u glavni grad Kraljevine Srbije početkom 1915. godine i ostao sa srpskom vojskom do juna 1919. godine. 

Pre projekcije filma publici su se obratili ambasador Velike Britanije Denis Kif, v. d. direktora Televizije Srbije Ilija Cerović u ime RTS-a i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Nenad Nerić. Na projekciji su govorili i praunuk admirala Trubridža, ser Tom Trubridž i autorka filma Slađana Zarić.

Zvanice na premijeri bili su i načelnik Generaštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, vojni atašei, članovi diplomatskog kora (predstavnici zemalja saveznika), generali, oficiri, princ Aleksandar Krađorđević i princeza Katarina, kao i istoričari.

Autorka filma i idejni tvorac projekta je Slađana Zarić, urednik u Informativnom programu RTS-a.

Priča o admiralu Trubridžu je ujedno i zanimljiva priča o istoriji srpske vojske tokom Prvog svetskog rata. Pripadnici Britanske misija na Dunavu zajedno su sa savezničkim ruskim i francuskim jedinicama uspeli da Beograd odbrane od bombardovanja sa austrougarskih ratnih brodova monitora.

Zanimljivo je i da Trubridž sa svojim mornarima prelazi u ofanzivnu akciju i tada u Zemunu prvi put u svetskoj istoriji koristi torpeda u rekama. Sa broda koji su Britanci dopremili u Beograd (Srbi su ga zvali Teror Dunava ili Šalupa) torpedovana je maketa (mada se tek kasnije saznalo da je to bila maketa ne pravi brod) monitora.

Admiral Trubridž se povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije i od strane srpske komande postavljen je za komandanta evakuacije srpske vojske sa albanske obale, u Svetom Jovanu Medovskom. Septembra 1916. godine postao je lični savetnik regenta Aleksandra za vojna pitanja.

On je bio jedna vrsta diplomatskog atašea koji je branio i zalagao se za srpske interese u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Sa srpkom vojskom dolazi 1918. godine u oslobođeni Beograd i tada igra veoma važnu ulogu oko formiranja nove mornarice i rečne flotile. Sa Srbima ostaje do 1919. godine kada odlazi u Budimpeštu i postaje britanski delagat, a potom i predsednik Dunavske savezničke komisije. Bio je blizak prijatelj regenta Aleksandra.

Admiral Trubridž potiče iz veoma ugledne britanske aristokratkse porodice koja u svojoj 250 dugoj tradiciji ima četiri adimrala i dva kapetana broda. Prvi admiral Trubridž ratovao je sa Horacijem Nelsonom u Trafalgarskoj bici. Ernest Trubridž pre nego što je došao u Beograd zauzimao je veoma značajne funkcije u Velikoj Britaniji: bio je prvi sekretar Admiraliteta na čijem čelu je tada bio Čerčil, bio je na početku Prvog svetskog rata drugi čovek britanske flote na Mediteranu.

U Beograd je došao po kazni. Problem je nastao oko Galipoljske bitke kada je admiral Trubridž, u skaldu sa naređenjima koje je dobio iz Admiraliteta, propustio dva nemačka broda u Sredozemlju (Breslau i Goben).

U Britaniji se verovalo da je dolazak ta dva velika ratna broda u Tursku doveo do poraza na Galipolju. Mornarički sud je zasedao i Trubridža oslobodio krivice. Čerčilu je neko morao da bude kriv i eto tako smo u Srbiji dobili 1915. godine admirala aristokratskog porekla.

Televizijska premijera filma očekuje se na jesen zajedno sa publikacijom Dnevnika admirala Trubridža. Štampano izdanje je deo projekta Zaboravljeni admiral, takođe u koprodukciji Ministarstva odbrane, RTS-a i Ambasade Velike Britanije. Dokumentarni film biće deo DnevnikaDnevnici do sada nisu nikada publikovani i nisu poznati srpskoj javnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво