"The Square" osvojio Zlatnu palmu

Žiri 70. Filmskog festivala u Kanu izabrao je svoje pobednike! Glavna nagrada pripala je ostvarenju "The Square" švedskog reditelja Rubena Ostlunda, koji će kući poneti Zlatnu palmu. Rediteljka Sofija Kopola osvojila je priznanje za najbolju režiju, Hoakin Finiks proglašen je najboljim glumcem, a Dajen Kruger najboljom glumicom ovogodišnjeg festivala u Kanu.

Švedska satira o svetu umetnosti The Square (Kvadrat) osvojila je glavnu nagradu na Kanskom filmskom festivalu, a iako je ta bučna i vesela parodija na temu političke korektnosti naišla na dobar prijem među publikom, čak je i režiser Ruben Ostlund bio iznenađen nagradom, prenosi AFP.

„O bože, o bože“, uzviknuo je reditelj nakon proglašenja dobitnika prestižne nagrade.

Holivudskoj glumici nemačkog porekla Dajan Kruger dodeljena je nagrada za najbolju glumicu, dok je američkom glumcu Hoakinu Finiksu pripala nagrada za najboljeg glumca.

Dajani Kruger je nagradu donela uloga u filmu In the Fade, gde tumači lik majke koja je izgubila porodicu u neonacističkom napadu, prenosi AFP.

Prihvatajući nagradu, ona je rekla da svako ko je „preživeo teroristički čin i ko pokušava da pokupi delove i nastavi život, nakon što je izgubio sve, treba da zna da nije zaboravljen“.

Hoakin Finiks proglašen je za laureata za ulogu u trileru You Were Never Really Here, u kojem glumi psihološki poremećenog plaćenog ubicu.

Na Filmskom festivalu u Kanu večeras je, takođe, Sofija Kopola osvojila nagradu za najbolju režiju, koju joj je doneo film Beguiled, rimejk drame o građanskom ratu iz 1971, preneo je AP.

Žiri Kanskog filmskog festivala dodelio je glumici Nikol Kidman specijalnu nagradu povodom obeležavanja sedamdesetogodišnjice festivala. Kidmanova nije prisustvovala svečanoj dodeli nagrada na francuskoj rivijeri, ali je poslala video-poruku iz Nešvila, u kojoj izražava duboko žaljenje što večeras nije prisutna na ceremoniji, prenosi AP.

Nagradu za najbolji scenario podelili su Grk Jorgos Lantimos za porodičnu dramu The Killing of a Sacred Deer (Ubijanje svetog jelena) i škotski reditelj Lin Remzi za triler You Were Never Really Here.

Druga nagrada po značaju, gran-pri pripala je francuskoj drami 120 Beats Per Minute (Sto dvadeset otkucaja u minutu).

„Ovaj film je omaž onima koji su umrli, ali i onima koji su preživeli i još su živi, a koji su imali toliko hrabrosti“, istakao je reditelj filma Robin Kampijo.

Treću nagradu žirija osvojio je film Loveless (Bez ljubavi) ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva.

Otvarajući svečanost dodele nagrada, italijanska glumica Monika Beluči rekla je da nasilje na filmu samo predstavlja odraz nasilja u realnom svetu.

„Film se inspiriše realnošću. A realnost je puna nasilja. Film samo ima ulogu ogledala“, istakla je Belučijeva, prenosi AP.

Na festivalu je dodeljena i nagrada Zlatna kamera, koja je otišla u ruke Leonor Seraj za ulogu u francuskom filmu Mlada žena.

Ta nagrada se, inače, dodeljuje najboljem prvom filmu, a ove godine je u konkurenciji za Zlatnu kameru bilo 26 filmova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се