„Skupljači perja“ ponovo na kanskom filmskom platnu

Pola veka nakon premijernog prikazivanja i osvajanja velike nagrade žirija, sinoć je u Kanu u okviru zvaničnog programa „Kan klasik“ prikazan film „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića. Projekciji je prisustvovala zvezda tog kultnog filma Olivera Katarina.

Na oduševljenje velikog broja filmskih profesionalaca, inostranih i domaćih novinara i kritičara i porodice Aleksandra Saše Petrovića, na prijemu organizovanom u čast ponovne kanske projekcije Skupljača perja, na Kroazeti se ponovo čula kultna pesma iz Petrovićevog filma Đelem, đelem.

„U jednom velikom zanosu smo stvarali ovaj film, naravno, pod nepogrešivom palicom Aleksandra Saše Petrovića“, priseća se glumica Olivera Katarina. 

Uzbuđenje i emocije osetili su se i u festivalskoj dvorani „Bunjuel“, gde su se publici pred projekciju restaurirane kopije, osim Olivere Katarine, obratili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i selektor „Kan klasika“ Žeral Dušosua, najavivši nastavak uspešne saradnje.

„Kada smo videli film i divan plakat koji je uradila Jugoslovenska kinoteka, odlučili smo da Skupljače perja odmah uvrstimo u program. Film nas je vizuelno, kao i pričom i Petrovićevom režijom, impresionirao. Emocije koje pobuđuje i danas su snažne. Skupljači perja vratili su nas u vreme kada je kultura bila jaka u celom svetu“, objasnio je Žeral Dušosua, selektor „Kan klasika“.

„Bekim Fehmiju je jugoslovenski Belmondo, Olivera Vučo ima zlatan glas, Bata Živojinović i mala Romkinja su maestralni! Petrović je napravio remek-delo, himnu slobodi!“, pisali su kritičari u Kanu te 1967.

Radmila Petrović Čvorović, sestra Aleksandra Petrovića, navodi da je to zaista veliki film i da ga je reditelj radio punim srcem i dušom.

Petrovićev klasik je prikazan u društvu filmova velikana Antonionija, Vajde, Bunjuela, Klemona. Od 16. novembra naći će se u redovnoj distribuciji francuskih bioskopa, a u subotu od 22 sata na Prvom programu RTS-a.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара