Kusturica i Ristovski oduševili publiku i kritiku na „Febiofestu“

Režiser Emir Kusturica predstavio je sinoć u Pragu na „Febiofestu“, najvećoj audio-vizuelnoj smotri u Srednjoj Evropi, svoj novi film „Na mlečnom putu“ uz veliko interesovanje festivalske publike, kakvo je pratilo prethodno i drugi film iz Srbije „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića.

Na mlečnom putu je nastao kao volja da ponovo snimim film. Muzika nije tako naporan rad. Već je izgledalo kao da film neću završiti nikada“, istakao je Kusturica gledaocima koji su ga dočekali već na festivalskom crvenom tepihu pred premijeru i tražili autogram.

Film Na mlečnom putu Kusturica je opisao kratko kao modernu bajku o otkrivanju ljudskih svetova.

U petak, na svečanom zatvaranju „Febiofesta“, Kusturica će preuzeti nagradu „Kristijan“ za životno delo i doprinos svetskoj kinematografiji.

Pažnju publike pored filma Kusturice, ovde svima dobro poznatog „praškog đaka“ kojim se ponose i praška filmska akademija FAMU i obični Česi, privukao je i drugi predstavnik Srbije na festivalu, Dnevnik mašinovođe, koji je publici u Pragu predstavio glumac Lazar Ristovski.

Filmska kritika primetila je inače da je Dnevnik mašinovođe prvi film čija projekcija je na festivalu ove godine bila unapred rasprodata.

„Festivalska publika ima dobar ukus. Nije čudo što je Srbija poslala upravo Dnevnik mašinovođe na Oskare, gde da nije bilo političkih nameštanja možda bi imao šanse. Zato što spaja nadnacionalnu, blisku temu sa bojama, mirisima, raspoloženjima, tradicijama i zabavnim bizarnostima zemlje u kojoj može da se desi da glavni junak dobije zvanično obaveštenje: pažnja, greška u signalizaciji, crveno svetlo je zeleno“, piše danas filmski kritičar dnevnika Mlada fronta dnes.

Visoko ocenjujući glumačka ostvarenja, pre svega Lazara Ristovskog, češkoj publici Mlada fronta dnes toplo preporučuje Dnevnik mašinovođe, koji danas ulazi u distribuciju u češkim bioskopima.

„Febiofest“, 24. po redu, od 23. do 31. marta u Pragu, a zatim u još 13 čeških gradova i u Slovačkoj publici ove godine predstavlja 155 filmova i audio-vizuelnih ostvarenja iz 55 zemalja sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво