„Oslobođenje Skoplja“ Radeta i Danila Šerbedžije na Festu

Film „Oslobođenje Skoplja“, hrvatsko-finsko-makedonska koprodukcija u režiji Radeta Šerbedžije i njegovog sina Danila, biće prikazan sutra u Centru „Sava“ na 45. Međunarodnom filmskom festivalu Fest.

Ostvarenje Oslobođenje Skoplja bilo je u širem izboru za nabolji strani film u konkurenciji za Oskara, i u njemu uz Radeta Šerbedžiju glume i Deniz Abdula, Kire Acevski, Stefan Arsić, Hristina Dimovska, finski glumac Miko Nousiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i u debitantskoj ulozi David Todosovski.

Publika će film moći da vidi na Festu u Centru „Sava“ i u četvtak, a nakon toga biće prikazan i u petak u bioskopu „Fontana“, a u subotu u Ustanovi kulture „Vlada Divljan“.

Glumac i režiser filma Oslobođenje Skoplja Rade Šerbedžija naveo je agenciji Beta da mu je veoma žao i da je je malo falilo da njegov prvenac bude u najužem izboru za strani film koji je kandidat za Oskara.

„Nažalost, počeli smo jako kasno da promovišemo film. Nismo ni imali dovoljno novca, imali smo samo jednu projekciju pa smo opet bili ako blizu da uđemo u najuži izbor“, ističe Šerbedžija.

Film Oslobođenje Skoplja rađen je po pozorišnoj predstavi Dušana Jovanovića o propadanju jedne porodice u Drugom svetskom ratu, gde je u središtu pažnje dečak koji živi sa majkom pod nemačkom okupacijom, dok mu se otac bori u partizanima, a majka, u želji da spase porodicu, stupa u blisku vezu sa nemačkim oficirom kod koga je zaposlena.

Goran, osmogodišnjak, glavni je junak ove priče i kroz njegove oči publika proživljava surovost rata, siromaštvo, patnju, vidi slike okupiranog Skoplja, grada koji su Nemci, uz pomoć svojih bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.

Oslobođenje Skoplja Radetu Šerbedžiji prva je filmska režija i sa njom je konkurisao za Oskara. Scenario su potpisali takođe otac i sin.

Danilo Šerbedžija rođen je 1971. godine u Zagrebu. Njegovo rediteljsko debitantsko delo, Sedamdeset i dva dana, 2010. godine bilo je hrvatski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Radi paralelno kao reditelj i glumac.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво