„Oslobođenje Skoplja“ Radeta i Danila Šerbedžije na Festu

Film „Oslobođenje Skoplja“, hrvatsko-finsko-makedonska koprodukcija u režiji Radeta Šerbedžije i njegovog sina Danila, biće prikazan sutra u Centru „Sava“ na 45. Međunarodnom filmskom festivalu Fest.

Ostvarenje Oslobođenje Skoplja bilo je u širem izboru za nabolji strani film u konkurenciji za Oskara, i u njemu uz Radeta Šerbedžiju glume i Deniz Abdula, Kire Acevski, Stefan Arsić, Hristina Dimovska, finski glumac Miko Nousiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i u debitantskoj ulozi David Todosovski.

Publika će film moći da vidi na Festu u Centru „Sava“ i u četvtak, a nakon toga biće prikazan i u petak u bioskopu „Fontana“, a u subotu u Ustanovi kulture „Vlada Divljan“.

Glumac i režiser filma Oslobođenje Skoplja Rade Šerbedžija naveo je agenciji Beta da mu je veoma žao i da je je malo falilo da njegov prvenac bude u najužem izboru za strani film koji je kandidat za Oskara.

„Nažalost, počeli smo jako kasno da promovišemo film. Nismo ni imali dovoljno novca, imali smo samo jednu projekciju pa smo opet bili ako blizu da uđemo u najuži izbor“, ističe Šerbedžija.

Film Oslobođenje Skoplja rađen je po pozorišnoj predstavi Dušana Jovanovića o propadanju jedne porodice u Drugom svetskom ratu, gde je u središtu pažnje dečak koji živi sa majkom pod nemačkom okupacijom, dok mu se otac bori u partizanima, a majka, u želji da spase porodicu, stupa u blisku vezu sa nemačkim oficirom kod koga je zaposlena.

Goran, osmogodišnjak, glavni je junak ove priče i kroz njegove oči publika proživljava surovost rata, siromaštvo, patnju, vidi slike okupiranog Skoplja, grada koji su Nemci, uz pomoć svojih bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.

Oslobođenje Skoplja Radetu Šerbedžiji prva je filmska režija i sa njom je konkurisao za Oskara. Scenario su potpisali takođe otac i sin.

Danilo Šerbedžija rođen je 1971. godine u Zagrebu. Njegovo rediteljsko debitantsko delo, Sedamdeset i dva dana, 2010. godine bilo je hrvatski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Radi paralelno kao reditelj i glumac.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 28. feb 2017, 13:26) - anonymous [neregistrovani]

Редитељ

Ради потпуне информације, "Ослобођење Скопља" је највећу популарност стекло кроз истоимену позоришну представу која је прмијерно изведена почетком јуна месеца 1978 године, а у режији једног од највећих редитеља са ових простора Љубише Ристића. Политичка опредељеност не сме бити препрека да великани уметности буду поменути у похвалном контексту.