Četiri animirana filma u programu „Plazma festić“

Na 45. Festu, u okviru selekcije „Plazma festić“, četiri filma namenjena su najmlađoj publici, saopštio je organizator.

Kako se navodi, Fest već nekoliko godina zaredom brine o najmlađim članovima publike, te su u programu, koji se održava pod pokroviteljstvom „Plazme“, ostvarenja koja su neobična, autentična i pažljivo odabrana za decu i omladinu.

Na programu je Crvena kornjača, prvi dugometražni animirani film holandskog animatora, reditelja i ilustratora, Mihaela Dudoka de Vita.

Na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, De Vit je za svoje najnovije ostvarenje Crvena kornjača osvojio značajnu nagradu Poseban pogled, a nominovan je i za Oskara za najbolji dugometraži animirani film.

Crvena kornjača je film o usamljenom čoveku na ostrvu posle pretrpljenog brodoloma, koji se bori da nađe svoje mesto u tom novom svetu.

Još jedan film nominovan za nagradu Američke filmske akademije juče je prikazan na Festu, a reč je o prvom dugometražnom animiranom filmu švajcarkog reditelja Kloda Barasa Moj život kao tikvica.

Barasov najnoviji film koji se nalazi u selekciji 45. Festa osvojio je nagradu na prošlogodišnjem festivalu „San Sebastijan“ i prikazan je u okviru selekcije „Petnaest dana reditelja“ na filmskom festivalu u Kanu.

Priča prati devetogodišnjeg Ikra koji slučajno izazove smrt svoje majke alkoholičarke, te završava u domu za nezbrinutu decu.

U programu „Plazma festić“, jutros je na programu bio dugometražni igrani film Torba puna sećanja autora Kristijana Dugeja iz Kanade.

Radnja tog filma smeštena je u okupiranoj Francuskoj, gde dva brata Jevrejina Moris i Žozef ostaju prepušteni sami sebi. U toj nemogućoj situaciji pokazuju domišljatost, hrabrost i lukavost, kako bi izbegli neprijateljsku invaziju i ponovo ujedinili porodicu.

Poslednje ostvarenje u selekciji za decu i mlade dolazi iz Slovenije – film Nika režisera Slobodana Maksimovića, poreklom iz Bosne, a koji je kao reditelj debitovao 2007. godine kratkim filmom "?".

Nika je priča o sedamnaestogodišnjoj gimnazijalki koja vozi go-kart i sanja da jednog dana vozi „formulu 1“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара