RTS na Festu: „Slepi putnik na brodu ludaka“

Igrani film „Slepi putnik na brodu ludaka“, snimljen u produkciji Radio-televizije Srbije, u režiji Gorana Markovića i po scenariju Vuleta Žurića, imaće svoju bioskopsku premijeru na ovogodišnjem Festu u subotu, 25. februara, u Dvorani Kulturnog centra, sa početkom od 17 časova.

РТС на Фесту: „Слепи путник на броду лудака“ РТС на Фесту: „Слепи путник на броду лудака“

Tema filma je poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu, 1916. godine.

Scenario donosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu „na slobodi i slobodnoj teritoriji“.

Dok svuda okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrednosti, dotle u toj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na tom „brodu ludaka“, vlada duboko razumevanje, poštovanje i briga za bližnje.

A kada se na taj „brod“ ukrcaju slepi putnici (begunci od okupacijske vlasti), pronalazeći sigurno utočište od internacije, priča o Petru Kočiću postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla, o borbi prkosnog Davida sa bezdušnim Golijatom.

Kroz sukob Petra Kočića sa Kostom Hermanom, sukob koji je započet još mnogo godina ranije u Bosni, dok je Kočić aktivno politički delovao na liniji nacionalnog oslobođenja, taj film otvara i jednu drugu, intimnu temu o ljudskoj zavisti zbog neposedovanja istinskog umetničkog talenta.

Patološka mržnja nedarovitih a moćnih, njihova potreba da progone i da se svete svakom ko je imalo slobodnijeg duha i talenta, data je na uzbudljiv i tragičan način, kroz niz žalosnih prizora ljudske mizerije i duševnog pada.

Realizacijom filma „Slepi putnik na brodu ludaka“, RTS se pridružio obeležavanju stogodišnjice smrti znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića. Ujedno je to još jedan vidljiv i značajan doprinos RTS-a obeležavanju stogodišnjice Velikog rata, koji je trajao od 1914. do 1918. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво