Zlatni medved mađarskom filmu „O telu i duši“

Mađarski film „O telu i duši“ rediteljke Ildiko Enjedi dobitnik je ovogodišnjeg Zlatnog medveda, 67. Međunarodnog filmskog festivala „Berlinale“. Srebrni medved u rukama Finca Akija Kaurismakija.

Златни медвед мађарском филму „О телу и души“ Златни медвед мађарском филму „О телу и души“

Ostvarenje O telu i duši je poetična ljubavna priča o muškarcu i ženi koji se žele ali ne uspevaju da komuniciraju, osim u snu koji dele, u kome se ona pojavljuje kao košuta, a on kao jelen.

„Želeli smo jednostavan film, jasan kao voda iz izvora i nismo znali da li će nas publika slediti jer se ovaj film gleda samo sa srcem punim velikodušnosti“, rekla je rediteljka kada je primala glavnu nagradu „Berlinala“.

Finac Aki Kaurismaki nagrađen je Srebrnim medvedom za najboljeg reditelja, za dramu o izbeglicama The Other Side of Hope.

Najbolji glumci gestivala su južnokorejska glumica Kim Min-hi i Austrijanac Georg Fridrih.

Kim Min-hi nagrađena je za ulogu u filmu svog sunarodnika Heng Sang-sua On the Beach at Night Alone, a Georg Fridrih za ulogu u Bright Nights gde tumači oca koji pokušava da uspostavi kontakt sa sinom tinedžerom tokom puta u Norvešku.

Srebrni medved i velika nagrada žirija dodeljena je filmu Felisite (Felicite) francusko-senegalskog reditelja Alena Gomija.

Čileanac Sebastijan Lelio dobio je nagradu za scenario za Una mujer fantastica, portret transrodne žene. Glumica Danijea Vega, i sama transrodna, bila je među favoritima za nagradu za najbolju žensku ulogu.

Nagrada Alfred Bauer, u sećanje na osnivača festivala koja se dodeljuje ostvarenju koje otvara nove perspektive dodeljena je filmu Pokot poljske reditellje Anješke Holand.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво