Reditelj i protagonista filma „Povratak u Montok“ za RTS na Berlinalu

Dodelom nagrada u Berlinu završava se 67. međunarodni filmski festival. Među najboljim filmova je „Povratak u Montok“ veterana Folkera Šlendorfa. O filmu, koji sa Berlinala stiže na beogradski FEST, za RTS ekskluzivno govore proslavljeni nemački reditelj i evropska i svetska glumačka zvezda Stelan Skarsgard.

Neuništivi Folker Šlendorf, čiju je karijeru obeležila Oskarom nagrađena ekranizacija romana nobelovca Gintera Grasa Limeni doboš, snimio je filmsku priču koja se naslanja na roman dugogodišnjeg prijatelja, švajcarskog pisca Maksa Friša Montok. U impresivno snimljeno delo, reditelj je utkao autobiografske elemente, napravivši priču o izgubljenim ljubavima u životu, kajanju, sreći, bolu.

S obzirom na to da su reditelja tokom karijere najviše interesovale priče o totalitarizmu, objasnio je za RTS otkud taj iskorak u njegovom radu, pošto je Povratak u Montok veoma emotivan film.

„Rođen sam 1939, tako da pedesetih i šezdesetih godina 20. veka nismo imali izbora osim da se nosimo sa nemačkom istorijom. Živeo sam u Francuskoj i svi su me pitali: 'Zašto si to uradio?'. Morao sam da saznam šta treba uraditi da se istorija više ne ponovi. Snimao sam filmove o vremenima u kojima sam živeo i onome sa čime smo morali da se borimo. Dugo mi je trebalo da snimim film samo o osećanjima, a to je Povratak u Montok“, otkriva Šlendorf.

U središtu novog Šlendorfovog filma je pisac koji dolazi u Njujork da predstavi novu knjigu, ali i suoči se sa prošlim životom. Izbor je pao na Šveđanina, aktivnog u Holivudu Stelana Skarsgarda, koji je velikom reditelju šaljivo rekao: „Da, iako se uz ovaj film neće prodati mnogo kokica“.

Skarsgard je, na pitanje koji su bili prvi utisci kad je video scenario, naveo da je u njemu bilo baš dosta reči, koje nije želeo da nauči.

„Scenario me je odbijao i privlačio u isto vreme, ali mi se dopala ideja da pokušam da snimim film u kome su reči važne, jer ja obično u filmu ne želim reči, ne želim bilo šta da kažem, hoću da to bude film. Ali volim i književnost. Tako da sam smatrao da bi zabavno i korisno bilo da pokušam da uradim nešto sa toliko lepo ispisanih reči“, ističe glumac.

Priča o ljubavnom trouglu možda zvuči kao klasična sapunska opera, ipak reč je o vizuelno punokrvnom filmu iskusnog sineaste, kakvih je sve manje na festivalima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво