„Sedam veličanstvenih“ od 1. februara u Centru „Sava“

Projekcija ostavarenja "Hello I am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom", u režiji Kozima Lange, 1. februara u Centru „Sava“ otvoriće 13. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“. Taj festival, koji traje do 7. februara, ovoga puta predstavlja jednu od najekskluzivnijih autorskih selekcija dokumentarnog filma u evropskim okvirima.

Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolazi sa svojim najnovijim zadivljujućim ostvarenjima u Beograd, a sa njima sve značajniji autori u usponu. Filmovi koji predstavljaju izrazite autorske koncepte.

Nikolaus Gajrhalter je jedan od onih koji su svojim radovima najavili veliki uspon modernog dokumentarca, jedan od vrhunskih majstora slike i transponovanja prizora sirove stvarnosti u osobene vizuelne impresije.

Njegovo najnovije ostvarenje Homo Spaiens, premijerno prikazano na festivalu u Berlinu, zamišljeno da predstavi pogled na planetu sada, ali u nekoj neodeđeno dalekoj budućnosti, monumentalna je freska namenjena ogromnim bioskopskim ekranima kao svedočanstvo o tragovima i smislu čitave ljudske vrste.

Briljantni dokumentaristički esej Austerlic predstaviće još jednog pođednako sjajnog režisera i direktora fotografije, čiji filmovi poslednjih godina premijere imaju na festivalima u Kanu i Veneciji, a ova provokativna antropološka studija britko i briljantno zaseca u apsurde i kontroverze ponašanja i vrednosti savremenog čoveka.

Autor koji je postao miljenik publike „Sedam veličanstvenih“ Audrius Stonis, koji za jedan od svojih filmova ima i osvojenu Nagradu evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na festival u Beograd i donosi prefinjenu poetsku studiju o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika.

Miroslav Janek, još jedan od velikih, posebno kad su u pitanju deca različita i odbačena ili zanemarena, donosi dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma.

Pre svih, festival otvara film koji svedoči o čudu.

Za sve one koji su zavoleli Oskarom nagrađeni Sjaj sa Džefrijem Rašom stiže prilika da upoznaju stvarnog junaka neverovatne priče tog filma – legendarnog pijanistu Dejvida Helfgota.

Hello I Am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom je vrhunsko bioskopsko uživanje u filmu, muzičkim interpretacijama, ali najviše od svega u harizmatičnom junaku.

Veliki podvig belgijskog autora Žeroma le Mera, koji nas je 2013. vodio na visove planina u Maroku, ostaviće bez daha kada nas bude uveo zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu u kojoj se vodi neočekivana, bespoštedna bitka, a doktore kosi jedna od pošasti modernog doba.

Festival zatvara najveće prošlogodišnje dokumentarističko iznenađenje. Film koji podseća na kultno ostvarenje Društvo mrtvih pesnika u ambijentima koledža iz Harija Potera – prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i koji upravo nastavlja svoj sjajni pohod na „Sandensu“.

In loco parentis je ostvarenje irskog autorskog para, Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, napravljeno u duhu najboljih filmova o školi, učiteljima i đacima.

Festival traje do 7. februara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво