Dodelom nagrada završen 10. „Kustendorf“

Prvi put na „Kustendorfu“ dodeljena nagrada za najpoetičniji film – dobitnik je Nikolaj Todorov iz Bugarske za ostvarenje „Pre sna“. Zlatno jaje, u konkurenciji 22 kratka filma mladih autora iz 19 zemalja, dobio je Mihael Alalu iz Izraela za ostvarenje „Trn“.

Dodelom nagrada večeras je u Drvengradu završen 10. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.

Zlatno jaje, u konkurenciji 22 kratka filma mladih autora iz 19 zemalja, dobio je Mihael Alalu iz Izraela za ostvarenje Trn, Srebrno jaje pripalo je danskoj autorki Tone Otili za Lulu u stvarnom životu, dok je Mateo Gariljo nagrađen Bronzanim jajetom za film Niz grlo, snimljen u švajcarsko-argentinskoj koprodukciji.

Ali Asgari i Farnuš Samadi dobili su Specijalno priznanje za ostvarenje Tišina (Italija/Francuska), dok je nagrada „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju otišla u ruke Andreju Maiku za film „Prvi“ u režiji Lada Kvatanija (Rusija).

Najbolja ostvarenja odabrao je međunarodni žiri koji su činili književnica i scenaristkinja Gling Jan (predsednica), advokat i stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, dok su o nagradi „Vilko Filač“ odlučivali direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

Osnivač „Kustendorfa“ Emir Kusturica dodelio je prvi put nagradu za najpoetičniji film i to Nikolaju Todorovu iz Bugarske za ostvarenje Pre sna.

„Ovaj festival je osnovan u periodu kada se film menjao i 'Kustendorf' se trudio da prati i tehnološke promene i promene u filmskom jeziku. U vreme promena filmskog jezika, nastojali smo se da budemo što bliži kompromisu između umetničkog i zabavnog filma“, istakao je Kusturica.

Uveren je da je ovogodišnja takmičarska selekcija najbolja do sada.

„Verujem da je tako jer smo prikazali širok spektar filmova i predstavili autore koji su hrabri i koji su realizovali svoje ideje prateći nove tehnologije. Zato sam sa svojim prijateljima odlučio da dodelim nagradu za najpoetičniji film“, naveo je Kusturica, koji je zvanično i zatvorio festival.

Na zatvaranju u sali „Prokleta avlija“ nastupilo je akademsko kulturno-umetničko društvo „Svetozar Marković“ iz Kragujevca sa koreografijom Tarantelo.

Nagrada za buduće filmove ove godine je dodeljena prošlogodišnjem pobedniku Venecijanskog filmskog festivala Lavu Dijazu (Filipini) i scenaristi Gordanu Mihiću, kome je bila posvećena „Retrospektiva velikana“ festivala.

Gosti festivala bili su i finski autor Anti Jokinen, kineski filmski stvaraoci Liu Đie i Džang Jang, belgijska glumica Viržin Efira, a srpsku premijeru imao je Kusturičin film Na mlečnom putu.

U muzičkom program nastupili su Kusturica sa „No smoking orkestrom“, „Novosadski Big bend“, mongolski trubač Adam Stinga, bluz-džez gitaristkinja Ana Popović, „Van Gog“ i argentinsko-kolumbijski ska-pank sastav „Če Sudaka“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво