Retrospektiva u čast Gordana Mihića na „Kustendorfu“

Na festivalu „Kustendorf“ je priređena retrospektiva u čast scenariste i dramskog pisca Gordana Mihića. Pisac scenarija za filmove „Buđenje pacova“, „Kad budem mrtav i beo“, „Dom za vešanje“, autor kultnih serija i drama – govori o budućnosti filma i o projektu RTS-a, seriji „Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina“.

Mihić kaže da mu je veliko zadovoljstvo da ponovo radi sa „sjajnim, mladim“ rediteljem Markom Marinkovićem, koji je inače bio njegov student.

„Imam veliko poverenje u način na koji priprema seriju. Istinski, duboko, snažno razume to vreme i želi da pokaže isto što sam ja hteo, da su zbivanja od pre 800 godina ne samo stvaranje srpske države nego i nešto što se odnosi na našu savremenost“, kaže Mihić.

Proslavljeni scenarista objašnjava da taj period nije bio samo borba za vlast, nezavisnost i borba za stvaranje države već i doba bratoubilačke mržnje, zanosa koji su vodili u pogrešnom smeru, velikih ljubavi koje su postojale u tom vremenu, ali koje mogu da razumeju i današnji ljudi.

Na pitanje da li danas film može da bude subverzivan u odnosu na svet, Mihić odgovara da može, i to više nego ikada ranije.

„Bez obzira na to koliko je snaga malog broja filmova koji su to u stanju da urade naizgled mala, ona to nije, jer okuplja oko sebe sve one ljude koji žele da film zadrži sudbinsku moć uticaja na ljudske duše. Ta vrsta subverzije ruši ustaljeni filmski poredak, koji u svetu postaje dominantni tok, a zapravo je nešto što bih ja nazvao strašnom snagom ljudske gluposti i prostakluka“, zaključio je Mihić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво