Viržin Efira: Suština rada na filmu je da se glumac prepusti reditelju

Belgijska glumica Viržin Efira, koja tumači glavnu ulogu u filmu „U krevetu sa Viktorijom“ rediteljke Žustin Trije, održala je sinoć radionicu za studente i mlade autore u okviru 10. „Kustendorfa“.

Efira je, odgovarajući na pitanja studenata, otkrila da je rad sa Žustin Trije takav da ta rediteljka sprečava da se glumci osete udobno i kreira haos na setu gde su moguće svakakve nezgode, ali sve je u poverenju.

Za Efiru, suština procesa rada na filmu je u tome da se glumac potpuno prepusti reditelju, da mu se preda i da ima poverenja u njega/nju i iz tog poverenja je proistekao i kompleksan lik Viktorije.

Efira je objasnila da je, za razliku od Viktorije koja je jedan mučan karakter, ona potpuno drugačija, mnogo čvršća i stabilnija, pa se na početku bojala da igra takvu osobu.

„Ona komunicira, pregovara, traži na početku prave reči, a onda prava osećanja i pronalazi ih na kraju. Viktorija nije sve vreme snažna, nije nikakav arhetipski lik. Ona tokom filma ima i mnogo pitanja o tome da li je dobra majka, ali film ne daje odgovore“, rekla je Efira.

Glumica je pomenula da, zahvaljujući finansijama, u Francuskoj mogu da rade komedije koje su malo ličnije prirode i upitala je prisutne u sali „Prokleta“ avlija šta oni misle o filmu, da li je suviše francuski i dobila odgovor da je film zabavan i duhovit, ali sa veoma kompleksnom junakinjom.

Efira je rekla da kad god radite na nekom karakteru, unesete malo sebe – i da u liku Viktorije ima dosta toga od rediteljke Žustin.

Na pitanje da li je moguće da postoji zaista osoba poput Viktorije, Efira kaže da je očigledno da mnogo toga u filmu dolazi iz realnog sveta. Iako su reakcije poput Viktorijih retko moguće u stvarnosti, u filmu se, prema njenim rečima, prikazuje realna percepcija sveta, odnos prema ljudima, moderna usamljenost.

Iako je fikcija, ovaj film hvata prava osećanja, stavove, rekla je i dodala da je rediteljka Trije odlična u „hvatanju trenutka“, a sve što glumci treba da urade jeste da nauče tekst jer je scenario vrlo detaljno napisan, posebno kada je lik Viktorije u pitanju.

Iako neki doživljavaju Viktoriju kao heroinu modernog doba, za Efiru ona nije pobednik, niti njena priča odgovara njenom snažnom imenu.

Efira igra i u novom filmu Pola Verhofena Ela, uz Izabel Iper.

Glumica je istakla da je bilo veliko zadovoljstvo sarađivati sa tako izvanrednim rediteljem, koji preispituje sistem, društvo i to radi na tako subverzivan način, dodavši da nije uspeo da snimi film Ela u SAD, te se okrenuo francusko-belgijsko-nemačkoj koprodukciji.

„On sve izmontira u glavi i malo govori. Ima 78 godina, a opet je tako mlad“, ocenila je Efira.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво