Završeno snimanje prvog dela serije „Senke nad Balkanom“

Nova serija RTS-a „Senke nad Balkanom“ u osnovi je politički triler - drama i bavi se zbivanjima od 1928. do 1940. godine. Ekipa je sinoć obeležila uspešan završetak prvog dela.

Prva sezona obuhvata period neposredno pred ubistvo narodnog poslanika Stjepana Radića u Skupštini i uvođenja diktature.

Dragan Bjelogrlić, reditelj i glumac, otkriva da se serija Senke nad Balkanom snima na mnogo lokacija, a da nema mnogo dana za snimanje.

„Za sveobuhvatnu atmosferu serije bilo nam je potrebno oblačno, mračno vreme. Morali smo da snimamo u novembru i decembru, a oni baš nisu idealni za snimanje. Pamtiću jednu noć pre 10 dana, bilo je minus devet u Barandi i duvao je vetar. Sa nama su snimali Rusi, njima je to bilo manje-više normalno, ali se mi nismo baš nešto proveli“, priča Bjelogrlić dodajući da je devet nedelja snimanja iza ekipe.

„Sada pravimo pauzu i negde već krajem januara idemo u Makedoniju, a snimaćemo malo u Rusiji i u Bosni i Hercegovini“, najavljuje Bjelogrlić.

Povezivanjem stvarnih i izmišljenih situacija i ličnosti predstavljeni su najrazličitiji svetski uticaji na Balkanu.

Glumica Marija Bergam tumači lik glavne junakinje Maje Davidović. Marija za Maju kaže da je žena van svog vremena jer iako pripada aristokratskom sloju ne ponaša se tipično za svoj status.

„Mislim da sam objektivan i mislim da do sada nije urađeno nešto ovako kod nas i da je za klasu iznad onoga što je Bjelogrlić radio do sada, u produkcijskom smislu“, smatra Vladimir Kecmanović, jedan od scenarista. 

Da bi serija bila atraktivna insistira se na neočekivanim obrtima, napetim kadrovima i različitim emotivnim stanjima.

Dragan Bjelogrlić kaže da su upravo dobili poziv od Festa, međunarodnog festivala. Organizatori žele da puste prvu epizodu tokom smotre i da promovišu seriju.

„Nadam se da ćemo do Festa uspeti da upakujemo prvu epizodu“, istakao je Bjelogrlić.

Prvi deo završen je uspešno, slede montaža i emitovanje. Mnogobrojna ekipa uskoro nastavlja snimanje drugog i trećeg dela koji obuhvataju zbivanja do raspada Kraljevine Jugoslavije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 05. mar 2017, 13:29)
Festadzija [neregistrovani]

Serija

Bjelogrlicev rad volim. Na festu je pusten video klip serije, iznenadjena sam da su jedan deo iskopirali iz serije Peaky Blinders. Nadam se da je ostatak originalan a ne plagijat.