Jasmini Stojković prva nagrada „Grafesta“

Dokumentarno ostvarenje novinarke Jasmine Stojković „Na putu za povratak“ proglašeno je najboljim filmom petog izdanja „Grafesta“. Među nagrađenima i „Časni krst u Jovića“ Bojana Antića i „17 godina posle - Velika Hoča“ Žarka Joksimovića.

U konkurenciji 13 dokumentarnih filmova i kratkih TV formi koji su prikazani tokom tri dana festivala u Gračanici, žiri je proglasio najboljim ostvarenje Na putu za povratak, novinarke Jasmine Stojković i televizijske produkcije „Centar“ iz Gračanice.

Druga nagrada na ovogodišnjem „Grafestu“ pripala je Bojanu Antiću, novinaru RTV Puls iz Šilova za film Časni krst u Jovića, a treća Žarku Joksimoviću za dokumentarac 17 godina posle - Velika Hoča, u produkciji RTK2.

Prema rečima jednog od članova žirija Predraga Radonjića, i ove godine su nagrađeni filmovi koji odražavaju realnost u kojoj žive Srbi na Kosovu.

„Mislim da ovaj festival na neki način ima tu svrhu. Ovde su prisutni lokalni autori, lokalne teme i mi smo gledali da u tom smislu i kontekstu radove koji su izabrani budu autentična svedočanstva koja pored estetskih kriterijuma imaju i taj moment trajnog svedočenja“, istakao je Radonjić.

Za predsednika žirija, reditelja Danila Bećkovića „Grafest“ predstavlja veliki značaj i za publiku i za profesionalce koji se bave dokumentaristikom. Iako je pohvalio autore za novinarsku hrabrost i profesionalizam, Bećković sugeriše da bi takmičari u budućnosti trebalo da obrate više pažnje na tehničke momente.

„Shvatam da je to jednim delom i posledica tehničkih uslova koje imaju lokalni mediji, ali sa jednim podizanjem tehnike i zanatske lestvice poruka koja stiže sa Kosova i Metohije bi mogla da ode mnogo dalje. To je nešto što je važno i na šta bi trebalo obratiti pažnju u budućnosti“, smatra Bećković.

Osim takmičarskog dela, publika u Gračanici je na festivalu mogla da vidi i dokumentarne filmove međunarodnih nagrađivanih autora. Ove godine fokus je bio na ženskom pogledu na film.

Organizator međunarodnoh festivala „Grafest“ je Dom kulture u Gračanici, a pokroviteljli su bili Ministarstvo kulture Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се