Mehmet Džan Mertoglu gost FAF-a

Mladi turski autor Mehmet Džan Mertoglu predstavio je svoj debitanski dugometražni film „Album“ za koji je dobio gran-pri „Srce Sarajeva“, a koji je na programu 22. Festivala autorskog filma.

Na konferenciji za novinare ispričao je da je scenario napisao pre četiri godine želeći da se bavi bliskom temom o usvajanju dece u Turskoj i skrivanju istog, ali da mu je trebalo vremena da dođe do novca za snimanje, jer kao i svuda u Evropi, teško je obezbediti sredstva za prvi film.

Mertoglu u filmu Album posmatra tursko društvo kroz prizmu procesa usvajanja i istražuje predrasude i birokratiju.

Otkrio je da je odrastao u malom gradu i imao mnogo prijatelja koji su usvojeni, ali da su takva deca uglavnom izložena maltretiranju u školi zbog čega 95 odsto parova skriva od svoje dece da su usvojena. Mertoglu se osvrnuo i na postojeće predrasude i čenjenicu da turski parovi traže da usvoje tursku decu, dok Kurdi usvajaju kurdsku decu.

Film je prikazan u 30 zemalja zbog čega je autor vrlo zadovoljan.

„Nastojao sam da snimim ono što mi je u glavi. Nisam razmišljao o festivalima, žirijima, nagradama. Još se navikavam na ovolika putovanja po festivalima, naporno mi je, ali to je lep umor“, kazao je mladi autor.

O turskoj kinematografiji rekao je da njen uspeh potiče od nekolicine autora, da Turska ima veliku produkciju – više od 100 filmova godišnje, ali da je problem distribucija, jer u bioskopima dominiraju „mejnstrim“ ostvarenja i nema mesta za autorske filmove.

O aktuelnoj društveno-političkoj situaciji Mertoglu kaže da u Turskoj ima 3,5 miliona migranata, samo u Istanbulu živi oko milion izbeglica, što se odražava na život tamošnjih stanovnika.

Pomenuo je i bombaške napade u kojima je poginulo nekoliko stotina ljudi, zbog čega se mnogi boje da idu u bisokope, a na kinematografiju utiče i činjenica da se novac za film može dobiti samo od ministarstva koje podržava velika imena, ljude bliske partiji te tako, na primer, Kurdi nemaju šanse da dobiju sredstva za svoje filmove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи