Kusturica snima film o Muhiki i piše dve knjige

Reditelj Emir Kusturica je izjavio da snima film o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki, a na pitanje kada će biti domaća premijera njegovog ostvarenja „Na mliječnom putu“, slavni autor najavljuje – kada prođe zima.

Kusturica je, nakon promocije knjige Sećanje ćelijaša na Međunarodnom beogradskom Sajmu knjiga, rekao Tanjugu da će njegovo novo ostvarenje, sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi, ipak biti prikazano na festivalu „Kustendorf“ u Drvengradu. Dodao je i da piše dve knjige, a čitaocima poručuje: „Strpljivo čekajte“.

Knjiga Sećanje ćelijaša, koju su napisali Eleutario Fernandes Ujdobro i Maurisio Rosenkof o zatvorskim danima Muhike, predstavljena je na štandu Andrićevog instituta, koji je objavio to izdanje.

Kusturica je rekao da je Muhika potpuno netipičan junak, koga je list Independent nazvao „najsiromašnijim predsednikom u svetu, ne poznajući njegovu biografiju“.

„Mene ta biografija podseća na film Taksista u kome čovek praktično prolazi kroz sve faze koje rezultiraju pomirenjem i smirenjem. Muhika je čovek koji je svoje političke ideje platio najskuplje na svetu, a da je prihvatio ideju svih ostalih predsednika koji su na putu sopstvenog bogaćenja, sve što je radio bilo bi nelogično“, rekao je režiser.

Muhika, ističe Kusturica, smatra da nisu zlikovci oni koji pljačkaju banke nego oni koji ih prave.

„On je taj svoj životni put pretvorio u ličnu dobit u filozofskom smislu. Shvatio je da je život kratak da se vreme provodi u trgovačkim centrima, da se čovek otuđuje kroz ideju imanja, a ne bivstvovanja“, primetio je Kusturica.

On je naglasio da je Muhikino bivstvovanje jedno od najjačih simbola „onoga što su nekada nazivali antičkim junakom“.

„Nema te nevolje kroz koju nije prošao, a onda bi bilo jako skupoceno za njega da je to pretvarao u bogatstvo, a ne u duhovno bogatstvo i tumačenje sveta, koje je kasnije u praktičnom smislu od Urugvaja napravilo sređenu zemlju“, dodao je Kusturica.

Slavni reditelj je rekao da bi u decembru trebalo da završi film o Muhiki, pa će „ta ideja propagiranja takvog viđenja sveta dobiti dimenziju koja može da pomogne ljudima u razumevanju tih floskula, te se danas radi boljeg razumevanja nekoga ili privlačenja nekoga naprave gluposti, pa engleski list napiše 'najsiromašniji predsednik na svetu'“.

Kusturica kaže da je u stvarnosti Muhika jako imućan čovek koji ima „psa koga mnogo voli, svoje nevene koje uzgaja i prodaje na pijaci i 'folksvagena', jer je shvatio da mu ne treba više od toga“.

„Ta percepcija života je zanimljiva možda za srpske čitaoce i za ideju o tome da u ovom besnom liberalnom kapitalizmu u kome sve postaje roba, taj čovek nije želeo da bude roba i ostao je čovek i sa religioznošću prihvatio da ne treba traćiti vreme nego živeti život“, naglasio je Kusturica.

Kusturica je ispričao i anegdotu kada je Muhika kao novopostavljeni ministar poljoprivrede prvi put došao na posao skuterom

„Čovek koji naplaćuje parking ga je pitao: 'Koliko ćete vi ovde ostati?'. Muhika je odgovorio: 'Mislim jako dugo'. To jako dugo je značilo dva mandata, jer je posle bio premijer, pa predsednik, i divno je što je završio karijeru paralelno sa očevidnim uspehom“, rekao je Kusturica.

O Muhiki i knjizi govorila je i prevodilac Silvija Monros Stojaković, koja je istakla da je bivši predsednik Urugvaja deo procesa koji teče celom Latinskom Amerikom, deo borbe za bolji svet i naglasila da njega čuju i ljudi van njegove zemlje.

„Hvala životu" su reči kojima je Muhika ove godine otvorio Sajam knjiga u Andrićgradu, a to slavljenje života provejava i knjigom Sećanje ćelijaša.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво