Počinje snimanje RTS-ove serije „Senke nad Balkanom“

U subotu, 1. oktobra, počinje snimanje nove igrane TV serije „Senke nad Balkanom“, koju će za Radio-televiziju Srbije realizovati izvršna produkcija „Kobra film“ iz Beograda. Za ovu krimi-misteriju scenario su, prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić.

Почиње снимање РТС-ове серије „Сенке над Балканом“ Почиње снимање РТС-ове серије „Сенке над Балканом“

Serija Senke nad Balkanom je u osnovi politička triler-drama, sa elementima mistike. Radnja serije smeštena je u tridesete godine prošlog veka u Kraljevini SHS (Kraljevina Jugoslavija).

Kreativni koncept serijala je istorijska fikcija, odnosno kombinovanje stvarnih i izmišljenih događaja, kao i kombinacija istorijskih ličnosti sa fiktivnim likovima.

Ceo serijal je podeljen u tri sezone. Prva sezona (period od 1928. do 1940. godine) pokriva period neposredno pred ubistvo hrvatskog narodnog poslanika Stjepana Radića u Narodnoj Skupštini SHS i uvođenje diktature.

Druga sezona obrađuje period pred ubistvo kralja Aleksandra Karađorđevića u Marselju 1934. godine i završava se činom njegovog ubistva.

Treća sezona je smeštena pred sam početak Drugog svetskog rata, i raspad Kraljevine Jugoslavije.

Kao osnovni ambijent za odigravanje glavne okosnice radnje ovog serijala izabran je Beograd toga vremena. U središtu događanja su i njeni glavni likovi: pedesetogodišnji inspektor kriminalne policije Andra Tanasijević Tane i njegov novi saradnik, mladi forenzičar Stanko Pletikosić.

Beograd je predstavljen kao mesto u kojem se kriminal svodi na klasične pljačke i ubistva, ali u kome najveće probleme ipak prave ratovi opijumskih kartela, kojima je on samo trasa za dalji šverc skupe i cenjene droge ka Evropi i Americi.

Pravi zaplet započinje na jednom maskenbalu, na kojem je okupljen sav „krem“ Beograda, i na kojem se dogodi svirepo i veoma neobično ubistvo. Inspektor Tanasijević ubrzo postaje svestan da je uzrok učestalih jezivih događaja koji počinju da se gomilaju po gradu drevna relikvija – Longinovo koplje (koplje kojim je Isus proboden na krstu) – kojoj se pripisuju mistične moći.

On shvata da postoje ljudi koji su spremni na sve da bi ga se dokopali i upada u kovitlac zločina u koje su umešane sve opskurne interesne grupe Balkana tog vremena: vojska generala Vrangela, NKVD, Crna ruka, VMRO, jugoslovenski komunisti, masoni, bugarski i ruski opijumski karteli, beogradsko podzemlje, tajna nacistička sekta Tuli...

Prateći tragove počinjenih zločina, inspektor se uključuje u opštu poteru za relikvijom sa jednim jedinim ciljem – da je ukloni iz Beograda i spreči dalja stradanja nevinih ljudi...

U uzbudljivoj trilerskoj naraciji, prepunoj obrta i dosada nepoznatih istorijskih događaja, zapravo se oslikava Evropa u predvorju događaja koji će obeležiti 20. vek, sa Beogradom kao neuralgičnom tačkom i mestom u kome su se uvek ukrštali i sukobljavali najrazličitiji svetski interesi.

Radnja se odigrava pretežno u Beogradu, ali i Sankt Peterburgu, Beču, Ženevi, Makedoniji, Herceg Novom...

Glavne uloge u seriji tumače: Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Branimir Brstina, Slobodan Boda Ninković, Dragan Petrović Pele, Milica Gojković, Toni Mihajlovski, Miloš Samolov, Marko Živić, Iva Kevra, Nikolina Jelisavac, Aleksandar Stojković.

Reditelji serije su Dragan Bjelogrlić, Kosta Đorđević, Danilo Bećković i Srđan Spasić. Direktor fotografije Ivan Kostić, scenograf Goran Joksimović, kostimograf Boris Čakširan, montažer Lazar Predojev.

Urednik serije je Marko Novaković.

Emitovanje serije Senke nad Balkanom, koja će imati deset epizoda, planirano je za jesen 2017. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара