Muzička komedija večeras otvara venecijansku Mostru

Muzička komedija s Rajanom Goslingom i Emom Stoun otvara večeras 73. Međunarodni filmski festival u Veneciji (Mostra), koji će trajati do 10. septembra.

U konkurenciji za Zlatnog lava film La la Land mladog američkog reditelja Demijena Šazela, u kome Gosling i Stounova igraju i pevaju, opisan je kao omaž zlatnom dobu američke muzičke komedije. Ovo dvoje glumaca već su ranije igrali zajedno u ljubavnoj komediji Crazy, stupid love iz 2011. godine.

Umetnički direktor festivala Alberto Barbera rekao je da film daje novi podstrek ovom žanru. Idila između mladog džez pijaniste i glumice, koja se premijerno prikazuje u Veneciji, jedan je od 20 filmova različitih žanrova u zvaničnoj konkurenciji festivala.

U konkurenciji su istorijske drame, epske avanture, vesterni, trileri i naučna fantastika, filmovi za sve ukuse tokom desetak dana koliko festival traje.

Ove godine Venecija će biti prvi festival na kome će biti predstavljen film u virtuelnoj realnosti, kada će gledaoci moći da vide 40-ominutni odlomak dugometražnog filma o rađanju Isusa Hrista u virtualnoj realnosti Jesus VR koji izlazi krajem godine.

Venecijanska Mostra je ponovo počela da važi za festival na kome se lansira sezona Oskara pošto su dva poslednja dobitnika Oskara, Čovek ptica (Birdman) i Pod lupom (Spotlight), tu bili prikzani. Svi će u odlukama žirija kojem ove godine predsedava britanski reditelj Sem Mendes, gledati naznake za favorite za Oskare naredne godine.

Šest američki filmova se nalazi u zvaničnom programu, među kojima i vrlo očekivan dokumentarac u 3D tehnici Voyage of Time Terensa Malika, koji on priprema 40 godina i za čiju naraciju je zadužio glumicu Kejt Blančet.

Amerikanka iranskog porekla Ana Lili Amirpur predstaviće svoj film The Bad Batch, priča o ljubavi i kanibalima u zabačenom mestu u Teksasu s Kijanuom Rivsom i Džimom Kerijem, a Tom Ford film Nocturnal Animals s Džejkom Džilenholom.

Film koji se takođe nestrpljivo očekuje jeste Džeki o Džeki Kenedi čileanskog reditelja Pabla Larena s Natali Portman u glavnoj ulozi, i 3D dokumentarac Vima Vendersa s američkim pevačem Nikom Kejvom, kao i novi film Emira Kusturice Mlečni put s Monikom Beluči.

Francuski glumac Žan-Pol Belmondo dobiće Zlatnog lava za životno delo, a među francuskim filmovima na smotri biće film Fransoa Ozona Franc i Stefana Brizea Une vie (Jedan život).

Među ostvarenjima koja će biti prikazana van zvanične konkurencije pažnju privlači serija The Young Pope Paola Sorentina s Džudom Loom u ulozi hipotetičkog pape.

Gala večera predviđena posle otvaranja festivala otkazana je ove godine iz poštovanja prema žrtvama razornog zemljotresa u centralnom delu Italije u kome je poginulo gotovo 300 ljudi, a posle letošnjih ekstremističkih napada u Evropi obezbeđenje je dodatno pojačano oko sale za prikazivanje, sa zatvorenim ulicama i stalnim kontrolama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво