Bajić: Impozantan program festivala u Leskovcu

Leskovac će od 13. do 17. septembra deveti put biti domaćin Internacionalnom festivalu filmske režije, tokom kojeg će ugostiti veliki broj gostiju, reditelja, glumaca i gledalaca, najavio je umetnički direktor festivala, režiser Darko Bajić.

Festival LIFFE počinje premijerom filma Srđe Penezića Dobrica, a gledaoci će u Kulturnom centru Leskovca i u leskovačkom Narodnom pozorištu moći da vide još 11 ostvarenja.

Umetnički direktor Darko Bajić kaže da je ove godine impozantan program festivala, sa šest premijera iz čitavog regiona.

Takođe, smotru će pratiti i koncerti horske grupe „Viva voks“, džez pevačice Lene Kovačević, te promocija knjiga Predraga Mikija Manojlovića, Zijaha Sokolovića i Slobodana Šijana.

„Ono što je specifičnost ovog festivala je mali kongres reditelja s ovih prostora, gde se reditelji međusobno jadaju, ali pokušavamo da pronađemo rešenje kako bi funkicionisalo ovo veliko tržište kulture, a s druge strane, i da dođemo i do kvalitetnih filmova na ovom prostoru“, istakao je Bajić.

Prema njegovim rečima, ove godine će slekeciju studentskih filmova činiti radovi studenata sa FDU, a želja organizatora je da od sledeće godine naprave LIFFE za sve studente sa ovih prostora, tako da će moći da se upoznaju sa starijim kolegama.

Proslavljeni srpski reditelj kaže da je festival u Leskovcu značajan i zato što svake godine dodeljuje nagradu za promociju filma s ovog prostora svetu, a do sad su nagradu dobili Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Rade Šerbedžija, Miki Manojlović, Lazar Ristovski, a ove godine ta čast pripašće Slavku Štimcu.

Žiri koji će odlučivati o dobitnicima nagrada „Živojin Žika Pavlović“ i nagradama Zlatni lešnik za najbolju mušku i žensku ulogu, čine hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, reditelj iz Srbije Srdan Golubović i glumica Nataša Ninković.

Govoreći o stanju u kinematografiji i sve većem broju filmova koji se snimaju u koprodukciji, Bajić kaže da to nije samo ishod nedostatka materijalnih sredstava.

„Morate da se okrećete ka kopodukcijama, jer mi moramo da računamo na ceo kulturni prostor gde ima više gledalaca. Koprodukcija se na dobar način razvila u regionu. Pitanje je samo da svaka od kiniemtografija regiona dođe do pravog sistema trajnog rešenja proizvodnje filmova, a o tome ćemo razgovarati u Leskovcu“, najavio je režiser kultnog filma Crni bombarder.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво