Bi-Bi-Sijevom anketom imenovan najbolji film 21. veka

U stvaranju liste najboljih filmova nastalih od 2000. godine do danas učestvovalo je 177 kritičara širom sveta. Ostvarenje reditelja Dejvida Linča iz 2001. godine, „Bulevar zvezda“, imenovano je najboljim filmom 21. veka.

Ukupno 177 kritičara sa svih kontinenata učestvovalo je u stvaranju spiska koji uključuje filmove nastale 2000. godine, uprkos tome što 21. vek formalno počinje tek 1. januara 2001. godine.

„Šta možemo uopšte nazvati novim klasikom? Koji od novijih filmova može stajati rame uz rame s Kumom, Pravilima igre, Tragačima, Sedam samuraja ili Građaninom Kejnom?“, pitali su se kritičari.

Zbog činjenice da se u njihovoj prošlogodišnjoj anketi od 100 najboljih filmova pojavilo svega šest filmova od 2000. godine do danas, Bi-Bi-Si odlučio je da pokaže da su u 21. veku nastali filmovi o kojima se može diskutovati kao o vrednim naslovima koji će izdržati test vremena.

Spiskom dominiraju filmovi američkih redatelja – njih 35 je uvršteno u listu. Američke reditelje po brojnosti filmova na listi slede Britanci i Francuzi, sa po devet filmova, pa Nemci sa pet filmova. Filmovi na engleskom jeziku takođe dominiraju na listi, njih 57. Nakon filmova na engleskom, najbrojniji su na francuskom (13), španskom (4), mađarskom (3), mandarinskom (3) i tajladskom (3).

Najviše filmova s liste, čak 90, snimili su muškarci, dok su žene samostalno režirale svega devet filmova, odnosno 12 ako se uključuju filmovi koje su režirale žene i muškarci u tandemu. Istovremeno, 31 odsto kritičara koji su učestvovali u anketi su žene.

Muški kritičari su u najvećem broju kao najbolji film istakli konačnog pobednika Bulevar zvezda, dok su ženski kritičari najviše glasali za drugoplasirani film In the mood for love, film reditelja Vong Kar-Vai, sa dominantnom temom neverstva.

Najviše plasirani film koji je režirala žena je Izgubljeni u prevodu Sofije Kopole i nalazi se na 22. mestu. Najbolje plasirani dokumentarni film je The act of killing redatelja Džošue Openhajmera iz 2012. godine koji se nalazi na 14. mestu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво