"Santa Maria della Salute", priča o Lazi Kostiću nova RTS-ova serija

Biografska serija "Santa Maria della Salute" o jednom od najvećih srpskih pesnika Lazi Kostiću donosi uzbudljivu sliku Vojvodine i Srbije druge polovine 19. i početka 20. veka. U režiji Zdravka Šotre, izvršnoj produkciji "Vision Team"-a i produkciji RTS-a, snimanje nove serije od 11 epizoda počinje uskoro, dok se emitovanje očekuje 2017. godine.

"Santa Maria della Salute", прича о Лази Костићу нова РТС-ова серија "Santa Maria della Salute", прича о Лази Костићу нова РТС-ова серија

Pesnik najljubavnije ljubavne pesme srpske književnosti, poeme Santa Maria della Salute, platio je skupo cenu svoje slobode i gordosti. Ljubav Lenke Dunđerski i Laze Kostića, neostvarena i tragična ljubav, obeležiće život velikana skoro isto koliko i njegovo besmrtno poetsko i dramsko delo.

Ta okasnela, nemoguća ljubav, započela kada je Kostić već prešao pedesetu a ona tek uzela dvadesetu, najuzbudljiviji je deo scenarija, a poema Santa Maria della salute, nastala u poslednjoj deceniji pesnikovog života, poetski je izraz te tragične ljubavi, vapaj i žal za njom. Galerija istorijskih ličnosti iz kulturnog, političkog i državnog života Srbije, Crne Gore i Vojvodine, još više doprinosi uverljivosti uzbudljive priče.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević na konferenciji za novinare održanoj u Galeriji RTS-a ističe da su pregovori o projektu počeli pre godinu dana.

„Ovakva vrsta serije ima svoju publiku i verujem da će biti gledana, jer se stvaraju likovi na koje svi treba da se ugledamo. Prikazujemo deo naše istorije s kraja 19. i početka 20. veka, koja je na neki način zapostavljena. Radujem se što je sa nama Zdravko Šotra, koji je našu televizuju zadužio brojnim emisijama i TV serijama“, otkriva Bujošević.

Reditelj Zdravko Šotra u Galeriji RTS-a ističe da je čuveni pesnik od ogromne važnosti za našu istoriju.

„Tri godine se bavim Lazom. Trebalo je vremena da se istraži zanimljiv život i da se to produkcijski omogući. Napravio sam 13-14 verzija scenarija. U središtu je Laza Kostić, jedan od naših prvih intelektualaca koji se zapaženo bavio politikom. Veoma dinamičan život, s druge strane, predstavlja drugačiju, modernu ličnost. Tako je činio i sa poezijom, prvi se igrao rečima u pesmama. U zrelom dobu susreće Lenku, osobenu po svemu, ne samo po lepoti, devojačku ličnost koja se prožima kroz njegov život do kraja. Deset godina piše monumentalno delo naše poezije koje ima dubine svetskih razmera.“

Reditelj dodaje da, prosto, nije imalo šta da se izmišlja u scenariju i da su mnogi od zapisa o Lazi poput pravih filmskih scena, kao i da je od ogromne važnosti za našu kulturu i političku istoriju.

Šotra potpisuje nekoliko najgledanijih serija na RTS-u, kao što su Više od igre, Ranjeni orao, Greh njene majke, Braća po materi.

Nebojša Bradić, glavni urednik Kulturno-umetničkog programa, kaže: „Serija će uspeti da prenese najpre mladoj publici jednu od zanimljivijih epizoda srpske istorije i jednu veliku ljubavnu priču. Uloga RTS-a je da neguje i prenese vrednosti koje utiču na formiranje ukusa i koje je važno istaći.“

Urednik serije Santa Maria della Salute Miloš M. Radović ističe da je reč o izvrsnoj autorskoj i glumačkoj ekipi.

„Radujem se saradnji sa rediteljem. Serija se bavi fascinantnom ličnošću Laze Kostića. Reč je o istorijskoj temi koja prati istinitu ljubavnu priču. Može se reći da su svi likovi istorijske ličnosti, manjeg ili većeg formata. Zdravko Šotra je okupio izvrsnu autorsku i glumačku ekipu koja će ostvariti najveći umetnički standard“, otkriva Radović.

Glumica Tamara Aleksić objašnjava da ne može da dočeka početak snimanja.

„S obzirom na to da smo već snimili neke scene, mogu reći da izgledaju potpuno neverovatno. Čast mi je da radim s ovakvom ekipom. Neverovatna je priča i ljudi koji su se u njoj pojavljivali. Ovo je naša priča najsličnija Romeu i Juliji i ne mogu da dočekam početak snimanja.“

Uloga slavnog pesnika poverena je našem poznatom glumcu Vojinu Ćetkoviću, koji smatra da poezije nedostaje u Srbiji: „Već tri godine ležem i budim se sa stihovima Laze Kostića. Govorimo o pesniku o kome nisam čuo da je iko izgovorio te stihove onako kako je on zaslužio. Želim da na neki način vratimo poeziju u Srbiju. Reč je o jednom od naših najboljih pesnika.“

Serija Santa Maria della Salute imaće jedanaest epizoda, početak snimanja očekuje se uskoro, dok je premijerno emitovanje planirano 2017. godine.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво