Surovost neoliberalnog kapitalizma koja erodira porodicu

Da je pobednik Palićkog festivala, nemački film „Toni Erdman“ jedan od najuspešnijih evropskih filmova ove godine, ukazano je još u Kanu gde je film imao svetsku premijeru i osvojio nagradu kritike. U ekskluzivnom intervjuu za RTS, rediteljka Maren Ade otkriva da je surovost neoliberalnog kapitalizma koja se odražava i na porodične odnose, poslužila kao inspiracija za film koji će se naći i u srpskim bioskopima.

Da teme usamljenosti i depresije prouzrokovane ubrzanim životom modernog doba mogu biti ispričane na topao i komičan način predočava zabavna groteska savremenog sveta.

Uspešna autorka Maren Ade koja u opusu istražuje evropske destinacije, intimnu priču Toni Erdman jake simbolike o Nemici, korporacijskom stručnjaku i karijeristi, otuđenoj od porodice, smestila je u Bukurešt.

„Dugo sam istraživala žene u poslovnom svetu i saznala da imaju mnogo toga zajedničkog s mojim poslom. Ponekad je snimanje filmova takođe nešto što moraš da staviš ispred privatnog života. Isto radiš u svetu u kome dominiraju muškarci. Što sam više pisala o glavnoj junakinji, postala je univerzalniji ženski lik koji zarad posla i surovosti kapitalizma i opstanka u velikim korporacijama zapostavlja privatan život“, kaže rediteljka.

Predstavljajući se lažnim imenom kao poslovni čovek, ekcentrični otac duhovito pokušava da redefiniše odnos sa distanciranom ćerkom. Maska koju nosi demistifikuje prazninu finansijskog sveta.

Na pitanje da li je ovo film o konfliktu generacija, glumac Peter Simonišek odgovara potvrdno: „Jeste. On je šezdesetosmaš, a ona moderna poslovna žena. Njemu kao ocu je to teško da prihvati“.

„Možda je film i o tome da se ne treba kriti iza stvari koje radiš celog života zato što vreme u kome živiš tako nalaže“, ističe glumica Sandra Huler.

U razotkrivanju poslovnog sveta 21. veka, u filmu Toni Erdman nižu se antologijske komične scene. U njima rediteljka Maren Ade uspešno razbija stereotipe o Nemcima kao hladnim ljudima bez smisla za humor.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво