„Narodni heroj Ljiljan Vidić“ stigao u Srbiju

Hrvatska komedija „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ reditelja Ivana Gorana Viteza već neko vreme živi festivalski život, a 2. juna stiže i na redovne bioskopske repertoare u Srbiji, najavio je danas distributer „Megakom film“.

Drugi svetski rat je u toku, narodnooslobodilački pokret je pred raspadom, mladi pesnik Ljiljan Vidić priključuje se partizanima i dobija zadatak da napiše pesmu kojom će partizanski bend pokušati da pobedi na nacionalnom takmičenju talenata.

Prva nagrada je nastup na svečanoj večeri, pred samim Hitlerom, gde imaju priliku da ga likvidiraju i privedu Drugi svetski rat kraju.

Na svom putovanju Ljiljan se takođe susreće i sa Josipom Brozom Titom, Antom Pavelićem i Adolfom Hitlerom i upravo će ti trenuci od Vidića napraviti pesnika i heroja o čijem će liku i delu današnje generacije govoriti sa zanosom i poštovanjem.

Iako je priča smeštena pred kraj Narodnooslobodilačkog rata, film govori o sadašnjem Balkanu.

„Narodi sa ovih prostora imaju tipično podsvesno podređen kompleks i ne treba im puno da se uvere da im neko želi zlo. Čim nastupi naznaka neke šire krize, evo nas opet sa starim pričama o neizmirenim dugovima i samorazumljivim istinama“, primetio je Vitez.

On je objasnio da je ideja filma bila spojiti ta dva perioda i tako naglasiti da iako se okruženje naizgled promenilo, priče su i dalje ostale iste i nikako da ih se rešimo.

U redovima partizana su Kristijan Jaić, Stjepan Perić, Stojan Matavulj, Tena Jeić-Gajski, Ljubiša Savanović i Ivan Đuričić.

Ulogu Josipa Broza Tita igra Dragan Despot, dok sile Osovine predstavljaju Dražen Čuček kao Ante Pavelić i Dražen Kun kao Adolf Hitler.

Narodni heroj Ljiljan Vidić u produkciji „Inter filma“, može se od danas pogledati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, dok će se u ostalim bioskopima prikazivati od 2. juna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво