Završnica 69. Kanskog festivala

Dodelom nagrada na svečanoj ceremoniji koja se održava u teatru Limijer, u Kanu se završava 69. Kanski festival. Takmičarski program obeležili su filmovi reditelja koji su do sada već osvajali Zlatne palme, od kojih će većina biti i u srpskim bioskopima.

Завршница 69. Канског фестивала Завршница 69. Канског фестивала

Sudeći po socijalno duboko angažovanim filmovima o ljudima u neobičnim situacijama, aktuelna dešavanja u svetu glavna su inspiracija rediteljima.

Korupcija, uplitanje pojedinca u mrežu podmićivanja i vraćanja usluga tema je rumunskog filma Matura Kristijana Munđiua koji je prvu Zlatnu palmu osvojio 2007. godine.

Komentarišući teme na koje je ovim ostvarenjem želeo da skrene pažnju, Munđiu je, u izjavi za RTS, istakao da je razmišljao o tome da li postoji veza između stepena korupcije u društvu i obrazovanja.

„Iz ugla pojedinca otkrio sam da imamo dvostruki standard - učimo decu divnim stvarima, ali istovremeno donosimo odluke koje moralno nisu za ponos“, naglasio je Manđiu.

Istraga ubistva, polazište je filma Nepoznata devojka dvostrkih kanskih pobednika, braće Darden, koji duboko zadire u socijalni milje današnje Belgije. Čine ga izbeglice bez dokumenata praćene strahom od deportacije.

Žan-Pjer Darden ističe da je žrtva u filmu osoba čiji identitet ne može da se utvrdi.

„To može biti samo ilegalna imigrantkinja, ali nismo hteli da pravimo stereotip o zlim Evropljanima i dobrim imigrantima, jer ljudi iz okruženja nepoznate devojke nisu baš svi veoma simpatični“, objasnio je proslavljeni sineasta.

Dok su se u festivalskoj palati prikazivali filmovi, a na crvenom tepihu defilovale zvezde, kanskim ulicama danonoćno su patrolirali i policija i specijalci sa automatskim puškama. Zbog straha od terorizma, grad je bio pod opsadnim stanjem.

Kanski festival pokazao je da je odoleo izazovima i organizacionim i programskim sa zvezdama savremenog umetničkog filma i naravno imenima zbog kojih je kanski crveni tepih atrakcija sa posebnim šarmom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво