Pod Zlatnom palmom nema srpskih ostvarenja

Od 11. do 22. maja u Kanu će se održati 69. Međunarodni filmski festival. Činjenicu da Srbija neće imati nijednog predstavnika, Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, objasnio je za RTS prestankom normalne filmske proizvodnje, istakavši da će ove i sledeće godine to biti posebno osetno.

Stari znanci, novi filmovi i po koje potpuno nepoznato ime - već predvidiv koncept Kanskog festivala na kome će se 21 film takmičiti za prestižnu nagradu - Zlatnu palmu. Nažalost, ni u glavnoj takmičarskoj selekciji niti u drugim programima Kana srpskih filmova nema.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, kaže da je odgovor na tu činjenicu prilično složen.

„Jedan od razloga za to jeste što Emir Kusturica nije završio film na vreme za ovaj festival. Sa druge strane, u ovoj zemlji se na normalan način nisu proizvodili filmovi protekle dve godine, a pošto se filmovi stvaraju dve do tri godine, mi ćemo to ove i sledeće godine osetiti“, naveo je Jevtić.

Ipak, objašnjava da je Srbija ostvarila veliki uspeh u Berlinu kada je imala pet filmova u raznim kategorijama, a nada se da će, uprkos izostanku iz Kana, naših filmova biti na drugim festivalima.

Tradicionalno, Filmski centar Srbije će se predstaviti na velikom Kanskom marketu gde su okupljene skoro sve svetske kinematografije i ovoga puta u okviru uspešno organizovanog zajedničkog paviljona Jugoistične Evrope.

„Osim filmova koji su pri završetku produkcije, imamo jednu novost koja će biti posebno zanimljiva. To su poreske olakšice koje su ove godine uvedene. Ta pomoć će iznositi i do 20 odsto olakšica“, istakao je Jevtić.

Od početka godine Filmski centar Srbije raspisao je šest konkursa za pomoć kinematografiji i njenim stvaraocima.

„Pokušavamo da uspostavimo tu normalnu filmsku produkciju, koja je pre dve godine stala. Šest konkursa je raspisano, a jedan od njih je već završen i to za studentske filmove. Četiri će biti okončana odmah posle praznika“, rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, do kraja godine planira se još jedan set od pet, šest konkursa, a konkurs za celovečernji dokumentarni i igrani film biće raspisan 25. avgusta.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво