Fenomen „Paranormalne aktivnosti"

Horor film, snimljen za samo 15 hiljada dolara, probio se na listu najgledanijih filmova u SAD. „Paranormalnu aktivnost" porede sa „Vešticom iz Blera", zbog slične turobne atmosfere i uverljivog pristupa.

Iako je priča o duhovima „Paranormalna aktivnost" snimljena deset godina nakon „Veštice iz Blera", smatra se da ova dva horora imaju mnogo više zajedničkog od samo dobre zamisli ili klimavih snimaka ručne kamere.

Reditelj Oren Peli je smatrao da su uverljivost i autentičnost značajni za ovaj žanr, kao i da su strašniji filmovi sa turobnom atmosferom i sporim zapletom, nego ostvarenja u kojim se smenjuju neprekidne akcione scene.

Takođe, da bi dijalozi bili što uverljiviji, nije postojao scenario, već su glumci improvizovali na osnovu opštih objašnjenja situacije, što je ista tehnika kao i u „Veštici iz Blera".

U sklopu promocije filma organizovana je agresivna Internet kampanja, posle koje je „Paranormalna aktivnost" postala jedna od najdiskutovanijih tema.

To je doprinelo činjenici da je prvog vikenda prikazivanja ovaj horor, snimljen praktično bez ikakvog budžeta, zaradio 7,9 miliona dolara u samo 160 bioskopskih sala, gde se prikazivao.

Ironija je u tome što je studio „Paramaunt pikčers" prvobitno nameravao da sadašnja verzija posluži samo za proveravanje prijema kod publike.

Takođe, hteli su da reditelj Oren Peli naknadno ponovo snimi film sa mnogo većim budžetom.

Ali, nakon fantastičnog prijema na probnim projekcijama, studio je odlučio da se odluči za drugačiji pristup i da iskoristi verziju od 15 hiljada dolara, koju su neznatno skratili i „pojačali" kraj.

„Paranormalna aktivnost" počinje porukom, kojom se izražava zahvalnost porodicama Mike Slouta i Kejti Federstoun, kao i policiji San Dijega, što odmah nagoveštava da „pronađeni snimci", koji će uslediti, neće imati srećan završetak.

Zatim saznajemo da je Mika upravo kupio kameru, da bi zabeležio „čudne pojave", koje se događaju u dvospratnici u San Dijegu, gde živi zajedno sa svojom devojkom Kejti.

Ispostavlja se da se te čudne i neobjašnjive aktivnosti njoj dešavaju još od kako je njena porodična kuća izgorela, kada je imala osam godina.

Od tada, Kejti ima košmare i oseća prisustvo „nekakve senke" pored svog kreveta.

Zbog toga mladi par pomoć potraži kod vidovnjaka, kojeg igra Majkl Bejut.

On „oseti" prisustvo „nečistih sila" i uputi ih na demonologa, a pri tom im naglasi da nikako ne koriste tablu za prizivanje duhova.

Pošto je Mika lakomislen i svojeglav, odluči da ne prihvati savet i da „uzme stvar u svoje ruke" jer „to je njegova devojka, njegova kuća i on će sam da reši problem."

Njegovo rešenje uključuje postavljanje kamere na tronožac, pored kreveta, kako bi snimio šta se zbiva dok oni spavaju.

Prve noći, kamera „ne uhvati" ništa značajno, ali kako vreme odmiče, dešavaju se nove neobjašnjive stvari...

Ceo film se odigrava u kući masovne proizvodnje, istog izgleda i nameštaja kakvih ima na milione u SAD.

To što se neobjašnjive i jezive aktivnosti dešavaju u uobičajenoj okolini samo doprinosi da ovo ostvarenje bude još strašnije, baš kao i činjenica da su glavne uloge poverene relativno nepoznatim glumcima.

Ostaje da se vidi da li će „Paranormalna aktivnost" (ukupna zarada do sada je 9,1 milion dolara) ponoviti uspeh „Veštice iz Blera", sličnog filma malog budžeta, koji je zaradio više od 140 miliona dolara samo u SAD.

Ova dva ostvarenja kod publike bude snažno i primalno osećanje straha i dokazuju da i sami nagoveštaji mogu da budu podjednako zastrašujući kao i brutalne scene eksplicitnog nasilja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво