Pet srpskih filmova na Berlinalu

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić izjavio je danas da će na 66. Međunarodnom festivalu filma u Berlinu, od 11. do 21. februara, biti prikazano pet srpskih filmova.

Пет српских филмова на Берлиналу Пет српских филмова на Берлиналу

Jevtić je kazao da će na festivalu Berlinale u takmičarskom programu „Forum“ biti prikazani filmovi Vlažnost reditelja Nikole Ljuce i dokumentarac Dubina dva Ognjena Glavonića.

Kako je naveo, u takmičarskom programu „Panorama“ biće prikazana manjinska koprodukcija film Zrinka Ogreste S one strane, dok će u takmičarskom programu "Perspektive Deutsches Kino" biti prikazan kratki igrani film rediteljke Katarine Stanković "Četiri ugla kruga".

Dodao je da će na 66. filmskom festivalu u Berlinu, povodom 30. godišnjice Tedi ber festivala koji je sastavni deo tog festivala, biti prikazan i film Želimir Žilnika Marble Ass.

Glumac Lazar Ristovski koji glumi u filmu S one strane, rekao je da je za srpsku kinematografiju neverovatan uspeh to što će na jednom festivalu biti prikazan „toliko“ srpskih filmova.

„Teško je napraviti film bez novca. Nadam se da ćemo u budućnosti imati mnogo veće budžete, kao što nam je obećalo Ministarstvo kulture i informisanja“, dodao je Ristovski.

Reditelj filma Vlažnost Nikola Ljuca istakao je da je iznenađen što se njegovo ime nalazi u formu imena slavnih reditelja.

„Filmski centar Srbije nije radio dve godine i da nismo bili zakočeni dve godine film bi se dogodio mnogo ranije. Sumanuta je okolnost da smo prvo dobili pare u Holandiji, pa tek onda u Srbiji“, objasmnio je Ljuca.

U filmu Vlažnost glume Miloš Timotijević, Tamara Krcunović i Dragan Bakem.

Reditelj Ognjen Glavonić kazao je da je filma Dubina dva njegov prvi dugometražni dokumentarni film, koji kombinuje „živa“ svedočansta i snimke prostora na kojima su se dogodili zločini pre 17 godina.

Dubina dva je eksperimentalni dokumentarni triler o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda", kazao je Glavonić i dodao da je želeo da se film obraća direktno gledaočevim željama i mašti.

Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoriće 11. februara film rediteljskog dua Džoela i Itana Koena Hail, Ceasar, a žirijem za dodelu glavne nagrade, Zlatnog medveda, predvodiće američka glumica i trostruka Oskarovka Meril Strip.

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951. godine, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru.

Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu se godišnje prikaže do 400 filmova, a oko 20 njih se nalazi u takmičarskom programu za Zlatnog i Srebrnog medveda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво