Domaća „sajber" avantura

Prvi domaći animirani film za odrasle, „Tehnotajz: Edit i ja" Alekse Gajića, premijerno je prikazan sinoć u Beogradu, a 1. oktobra stiže u bioskope. Priča je futuristička, dešava se u Beogradu 2074. godine i prati studentkinju Edit, koja sticajem okolnosti upada u "sajber" avanturu.

Dugometražni animirani film "Tehnotajz: Edit i ja" reditelja i scenariste Alekse Gajića premijerno je prikazan sinoć u Centru "Sava", a od 1. oktobra biće na redovnom bioskopskom repertoaru.

Film "Edit i ja" urađen je prema motivima Gajićevog stripa "Tehnotajz", koji je godinama izlazio u Francuskoj.

Priča je futuristička, dešava se u Beogradu 2074. godine.

Glavna junakinja je Edit, koja studira psihologiju i volonterski radi u istraživačkom centru, gde neguje Abela, autističnog matematičkog genija, koji, posle otkrića formule koja objedinjuje sve energije na Zemlji, potpuno prekida komunikaciju sa svetom oko sebe.

Nakon što nije uspela da položi ispit ni iz šestog puta, Edit odlučuje da od dilera na crnom tržištu kupi vojni memorijski čip, koji bi joj olakšao učenje.

Međutim, pošto joj je ugrađen, čip prevazilazi svoju prvobitnu namenu, zbog čega Edit upada u veliku "sajber" avanturu.

Gajić, koji je sa tim stripom diplomirao 1998. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, kaže da je rad na filmu počeo sa svega sedam prijatelja i puno entuzijazma.

"Na kraju nas je bilo oko 20, ali i to je malo u svetskim okvirima za ovu vrstu produkcije. Međutim, ne znam ni da li bih prihvatio rad sa većom ekipom, jer mala ekipa omogućava više spontanosti u kreaciji, pa čak i u tehničkom smislu", ističe Gajić.

Crtanje, snimanje i postprodukcija trajali su tri godine, a budžet je, uz sponzore i podršku Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, dostigao 75 miliona dinara.

Film je napravljen u produkciji Yodi Movie Craftsman i Black White &Green studija.

"Edit i ja" je prvi put prikazan u junu, na festivalu Sinema siti u Novom Sadu, gde mu je oduševljena publika dodelila nagradu za najbolji film.

Glavnoj junakinji glas pozajmljuje debitantkinja Sanda Knežević, a ostalim likovima neki od naših najpoznatijih glumaca: Nikola Đuričko, Nebojša Glogovac, Srđan Todorović, Boris Milivojević, Marija Karan, Petar Kralj, Seka Sablić...

Muziku su komponovali Boris Furduj i Slobodan Štrumberger.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 29. sep 2009, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

Сириус

Алекса није лош аниматор ! Погледајте само спотове групе Стрип. Али прича у овом филму је стварно лоша и шаље уистину лошу поруку! Али добро је што ово постоји ! Треба нам овога ! Треба нам Сириус, треба нам СФ !

(utorak, 29. sep 2009, 19:14) - anonymous [neregistrovani]

Ne

Nisi u pravu, ja bas navijam za (skoro) sve ono sto je domace, ali ovde, osim cinjenice da su se potrudili da prvi naprave nesto tako kod nas( sto je i jedino ok u celoj prici) nista drugo nr valja!!!

(utorak, 29. sep 2009, 17:52) - Branko [neregistrovani]

Repriza

Da li neko zna kada će repriza?

(utorak, 29. sep 2009, 17:40) - Golub [neregistrovani]

Tako je

U potpunosti se slazem!!

(utorak, 29. sep 2009, 14:44) - ispitivač [neregistrovani]

odlično

Odlično, samo napred, a ove dežurne večite kritičare neka je sramota, dokle ćemo nidpodaštavati sve što je domaće, makar bilo i pionirsko..

(utorak, 29. sep 2009, 14:20) - Aleks [neregistrovani]

Pa...

Sta vi ocekujete? Ovo je prvenac, i za nase uslove odlican... Sta ste ocekivali Pixar kvalitet?

Samo napred!

(utorak, 29. sep 2009, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

....

Krs!!!

(utorak, 29. sep 2009, 13:01) - anonymous2 [neregistrovani]

prijatno iznenađen

otišao sam pošto sam imao besplatne karte uz izvinjenje unapred osobi koju sam vodio na filmu koji je loš u najavi.
film se završio, skoro i današnji radni dan, a oboje smo još uvek pod jakim pozitivnim utiskom. toliko

(utorak, 29. sep 2009, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

Totalno Razocarenje !!!

"Film" je apsolutno bezveze, sa porukom klincima da je bas super da "duvas" i da si raspao, lose nacrtan, prica nezanimljiva i dooooooosadna do bola!!!

(utorak, 29. sep 2009, 12:19) - anonymous [neregistrovani]

Da ne poverujes

Zaista je tesko poverovati da je kod nas "niklo" ovako nesto. Nadam se da ovo nece ostati usamljen slucaj i da cemo uskoro dobiti jos ovakvih odlicnih animiranih filmskih ostvarenja, ali i, u svetu prepoznatljivih, video-igara i stripova. Cestitam autoru i njegovoj ekipi a RTS-u predlazem da ovaj srpski prvenac planira barem za novogodisnji program 2011.