Domaća „sajber" avantura

Prvi domaći animirani film za odrasle, „Tehnotajz: Edit i ja" Alekse Gajića, premijerno je prikazan sinoć u Beogradu, a 1. oktobra stiže u bioskope. Priča je futuristička, dešava se u Beogradu 2074. godine i prati studentkinju Edit, koja sticajem okolnosti upada u "sajber" avanturu.

Dugometražni animirani film "Tehnotajz: Edit i ja" reditelja i scenariste Alekse Gajića premijerno je prikazan sinoć u Centru "Sava", a od 1. oktobra biće na redovnom bioskopskom repertoaru.

Film "Edit i ja" urađen je prema motivima Gajićevog stripa "Tehnotajz", koji je godinama izlazio u Francuskoj.

Priča je futuristička, dešava se u Beogradu 2074. godine.

Glavna junakinja je Edit, koja studira psihologiju i volonterski radi u istraživačkom centru, gde neguje Abela, autističnog matematičkog genija, koji, posle otkrića formule koja objedinjuje sve energije na Zemlji, potpuno prekida komunikaciju sa svetom oko sebe.

Nakon što nije uspela da položi ispit ni iz šestog puta, Edit odlučuje da od dilera na crnom tržištu kupi vojni memorijski čip, koji bi joj olakšao učenje.

Međutim, pošto joj je ugrađen, čip prevazilazi svoju prvobitnu namenu, zbog čega Edit upada u veliku "sajber" avanturu.

Gajić, koji je sa tim stripom diplomirao 1998. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti, kaže da je rad na filmu počeo sa svega sedam prijatelja i puno entuzijazma.

"Na kraju nas je bilo oko 20, ali i to je malo u svetskim okvirima za ovu vrstu produkcije. Međutim, ne znam ni da li bih prihvatio rad sa većom ekipom, jer mala ekipa omogućava više spontanosti u kreaciji, pa čak i u tehničkom smislu", ističe Gajić.

Crtanje, snimanje i postprodukcija trajali su tri godine, a budžet je, uz sponzore i podršku Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, dostigao 75 miliona dinara.

Film je napravljen u produkciji Yodi Movie Craftsman i Black White &Green studija.

"Edit i ja" je prvi put prikazan u junu, na festivalu Sinema siti u Novom Sadu, gde mu je oduševljena publika dodelila nagradu za najbolji film.

Glavnoj junakinji glas pozajmljuje debitantkinja Sanda Knežević, a ostalim likovima neki od naših najpoznatijih glumaca: Nikola Đuričko, Nebojša Glogovac, Srđan Todorović, Boris Milivojević, Marija Karan, Petar Kralj, Seka Sablić...

Muziku su komponovali Boris Furduj i Slobodan Štrumberger.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво