Hilari Svenk u oblacima

Dvostruka oskarovka Hilari Svenk u novom filmu Mire Nair glumi čuvenu avijatičarku Ameliju Erhart. Mediji "Ameliju" već pominju kao jednog od favortita u trci za Oskara. Film se bavi misterioznom smrću Erhartove, a pored Hilari Svenk, glume i Juen Mekgregor i Ričard Gir.

Novi film indijske rediteljke Mire Nair, koji govori o životu Amelije Erhart, još nije ni prikazan u bioskopima, a američki mediji ga pominju kao jednog od glavnih kandidata za Oskara, zajedno sa filmom "Avatar" Džejmsa Kamerona.

Film "Amelija" je biografski film u čijem je fokusu misteriozni nestanak čuvene avijatičarke, feministkinje i književnice.

Iako je objavljivanje imena filmova, koji su u užem izboru za nagradu Oskar, tek za nekoliko meseci, a bioskopska distribucija počinje krajem oktobra, smatra se da će film biti nominovan u više kategorija.

Takav stav je iskazan u nekoliko istaknutih medija koji se bave filmom, uključujući "Los Anđeles Tajms" i internet sajt "Sijetl Pi-Aj".

Na tom sajtu se navodi podatak da su do sada samo tri puta žene bile nominovane za najbolju režiju.

Oni takođe smatraju da će se taj broj verovatno uvećati, prognozirajući nominaciju za Miru Nair, kao i za Džejn Kempion, rediteljku filma "Sjajna zvezda" o životu engleskog pesnika Džona Kitsa.

Ipak, oni smatraju da je Kameronov film veliki favorit, a nadmetanje "Amelije" i "Avatara" opisuju kao borbu između Davida i Golijata.

Poznavaoci filma iz "Los Anđeles Tajmsa", sa druge strane, očekuju nominacije za glumce filma o životu čuvene avijatičarke.

Rediteljka "Amelije" Mira Nair je za debitantski film "Salaam Bombai!" bila u nominaciji za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, a publici u našoj zemlji poznata je i po filmovima "Kamasutra", "Monsunska svadba" i "Vašar taštine".

U kompaniji Foks, koja je distributer njenog novog ostvarenja, procenjuje se da bi film mogao da zaradi do 100 miliona dolara, zahvaljujući velikom interesovanju za život Amelije Erhart.

Tome će sigurno doprineti i glumačka ekipa ovog filma - naslovnu ulogu tumači dvostruka oskarovka Hilari Svenk, a pored nje tu su i Ričard Gir, Juen Mekgregor, Virdžinija Madsen i Kristofer Eklston.

"Amelija" će se u američkim bioskopima prikazivati od 23. oktobra.

Dva Oskara iz dva pokušaja

Amelija Erhart je nestala iznad Tihog okeana 1937. godine, u pokušaju da obleti čitavu planetu.

Nakon toga, američka vlada je na potragu potrošila četiri miliona dolara, ali njeno telo nikada nije pronađeno.

Pored Svenkove, u filmu "Amelija" glumi i Juen Mekgregor, koji igra Džina Vidala (oca pisca Gora Vidala), Amelijinog ljubavnika, dok Ričard Gir igra izdavača Džordža Patnama, koji je sa Amelijom bio u (nesrećnom) braku.

U isto vreme kada se bude prikazivao film, očekuje se i izdavanje romana "Na pozajmljenim krilima", koji je inspirisan životom Erhartove, a koji je napisala Čandra Prasad, ćerka indijskih imigranata.

"Dve žene sa indijskim korenima istovremeno rade na dva različita projekta o Erhartovoj. Nije li to zanimljivo?", prokomentarisala je Prasadova.

"Los Anđeles Tajms" je prvi inicirao govorkanja da bi Hilari Svenk mogla dobiti Oskara kao najbolja glumica.

Argument im je činjenica da je Svenkova oba puta kada je nominovana bila i nagrađena - za filmove "Momci ne plaču" i "Devojku od milion dolara".

Takođe, naglasili su da je Studio Foks poslednjih godina bio uključen u stvaranje velikog broja filmskih hitova, koji su dobili Oskara, ili su bar bili nominovani. Neki od njih su  "Milioner iz blata", "Rvač" i "Džuno".

Na kraju, u "Los Anđeles Tajmsu" se navodi: "Možda će sav publicitet i priča o tome da li će Svenkova biti nagrađena, pomoći Juenu Mekgregoru i Ričardu Giru da budu nominovani po prvi put".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво