Pedro, Penelope i „Prekinuti zagrljaji“

Film Pedra Almodovara „Prekinuti zagrljaji“ je potresna priča o ljubavi i smrti, ljubomori i izdaji. Glavni junak je pisac i režiser koji je u saobraćajnoj nesreći izgubio vid, ali i voljenu ženu. Posle nesreće, odbacio je dotadašnji život i identitet. Ali, kada počne da se priseća prošlosti u kojoj se zvao Mateo Blanko, otkrivamo priču o strastvenoj ljubavi i smrti.

„Prekinuti zagrljaji" ("Los Abrazos Rotos") je ostvarenje čuvenog španskog režisera Pedra Almodovara.

Glumačku ekipu većinom čine glumci koji su se i ranije pojavljivali u Almodovarovim filmovima, kao što su Anhela Molina, Lola Duenjas i Penelope Kruz.

„Prekinuti zagrljaji" je priča o čoveku (Luis Omar), koji piše, živi i voli u mraku.

Četrnaest godina ranije, doživeo je užasnu saobraćajnu nesreću na španskom ostrvu Lanzarote. U toj nesreći izgubio je vid, ali i voljenu ženu Lenu (Penelope Kruz).

Glavni junak je i čovek sa dva imena - prvo je Hari Kejn, pseudonim kojim je potpisivao knjige i scenarija, a drugo je njegovo pravo ime Mateo Blanko, kojim potpisuje filmove koje režira.

No, posle nesreće, on sebe svodi na pseudonim Hari Kejn.

Ako već ne može da režira, jedini način da preživi jeste da se pretvara da je Mateo Blanko poginuo istoga dana kada i njegova voljena Lena.

Prisećanja Harija Kejna

Priča se zatim seli u sadašnje vreme, u kojem Hari Kejn preživljava pišući scenarije.

U tome mu pomaže odana Džudit Garsija (Blanka Portiljo), kao i njen odrasli sin Dijego (Tamar Novas). On mu je lični asistent, daktilograf i vodič.

Pošto je odlučio da nastavi da živi, uprkos gubitku vida, ostao je aktivan i privlačan čovek, koji je razvio ostala čula kako bi što više uživao u životu, iako svemu prilazi uz dozu ironije.

Kako mu tragedija koju je preživeo deluje isuviše traumatično da bi se nosio sa njom, on se pretvara da ima amneziju.

Zbog toga je izbrisao sve podatke iz biografije, koji govore o njegovom pravom identitetu.

Jedne noći, Dijego završi u bolnici, usled prekomerne doze narkotika.

Kako je njegova majka otputovala iz grada, on i Hari se saglase da joj ne kažu šta se desilo, da ona ne bi brinula. Umesto toga, odluče da se Hari brine o njemu, dok se ne oporavi.

Doke je Hari bdeo pored njegove postelje, Dijego se raspitivao o razdoblju njegovog života iz vremena kada se odazivao na ime Mateo Blanko.

Posle početnog šoka, Hari ipak počinje da priča šta se dogodilo četrnaest godina ranije. Dijegu je pripovedao o svojoj prošlosti, kao što otac detetu priča bajku pred spavanje.

Priča o Mateu, Leni, Džudit i Ernestu Martelu je priča o strastvenoj ljubavi i smrti, kojom dominira ljubomora, zloupotreba moći, izdaja i komleks krivice.

To je potresna i zastrašujuća priča, a najbolje je simbolizuje scena kada se fotografija, na kojoj je zaljubljeni par u zagrljaju, pocepa na hiljadu parčića...

„Prekinuti zagrljaji" premijerno je prikazan u Madridu 2009. godine, a zatim je učestvovao i na Filmskom festivalu u Kanu, kao treći film ovog reditelja koji je ušao u zvaničnu konkurenciju za najbolji film.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво