Zamenjen srpski kandidat za „Oskara"

Film „Tamo i ovde" ne ispunjava proceduralne uslove kandidature za „Oskara" za film na stranom jeziku. Novi kandidat u toj kategoriji film Srđana Dragojevića „Sveti Georgije ubiva aždahu".

Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) iz Beograda zaključio je da će srpski kandidat za „Oskara" za najbolji strani film biti „Sveti Georgije ubiva aždahu", a ne „Tamo i ovde" i to iz proceduralnih razloga.

Predsednik Predsedništva AFUN Mirko Beoković potvrdio je Tanjugu da je Stručni odbor održao sastanak da bi razmotrio pismo izvršnog direktora Američke filmske akademije Brusa Dejvisa sa pojašnjenjima procedure.

Beoković je rekao da je AFUN tražio to pojašnjenje nakon što su se u našoj javnosti pojavile primedbe da se u prvobitno izabranom filmu „Tamo i ovde" dobrim delom govori na engleskom jeziku.

Stručni odbor je prošle nedelje objavio da je taj film izabran za srpskog kandidata za nagradu „Oskar" pošto se za njega od 11 članova Odbora tajnim glasanjem opredelilo šest, dok je pet glasova pripalo filmu Srđana Dragojevića „Sveti Georgije ubiva aždahu".

Na osnovu dopunskog tumačenja Američke akademije prvoplasirani film ne ispunjava formalni uslov čime se kandidatura diskvalifikuje.

"Mi ne osporavamo kvalitet, ali zbog procedure, drugoplasirani film postaje naš kandidat za 'Oskara'", precizirao je Beoković.

Prema njegovim rečima, članovi AFUN smatrali su da poreklo filma više određuju autorska i producentska ekipa, a ne jezik na kojem se u filmu govori, ali da su ipak zatražili tumačenje od Američke akademije kao organizatora dodele „Oskara" za više kategorija, pa i za strani film. 

U Dejvisovom pismu, kako je naveo Beoković, precizira se da filmovi u kojima je više od polovine dijaloga na engleskom jeziku ne mogu da konkurišu za nagradu u toj kategoriji.

Dejvis je istakao da je naziv te kategorije film na stranom jeziku i dodao da, ukoliko film „Tamo i ovde" bude imao bioskopsko prikazivanje u Americi, njegovi autori i glumci mogu konkurisati za „Oskara" u svojim kategorijama.

"Na osnovu detalja iz pisma AFUN, nama izgleda da bi samo film koji ste opisali kao drugoplasirani mogao da se kandiduje za 'Oskara' u kategoriji stranog filma", napisao je Dejvis.

Beoković je rekao da AFUN uvažava autorske ekipe oba filma i da nikome ne bi korisitlo da se pravi tenzija u vezi sa ovakvim razvojem situacije.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво