Читај ми!

„Ulica Sezam“ slavi 45. rođendan

Najdugovečnija dečija serija u SAD, „Ulica Sezam“, 10. novembra ove godine puni 45 godina od početka prikazivanja.

Serija Ulica Sezam opstala je od 1969. godine tako što su se u njoj stalno pojavljivale nove stvari, iako i dalje mogu da se vide omiljeni junaci kao što je Velika ptica.

Plavo čudovište „Kuki monster“ sada pokazuje znake samokontrole i ne proždire samo kolačiće, već ponekad jede i voće i povrće.

To što Ulica Sezam još postoji, mnogo govori, navodi AP. To je bila jedna od dve televizijske emisije za predškolsku decu 1973. godine, a sada se takmiči sa 84 dečija programa na televiziji i bezbroj drugih preko interneta.

Ipak, Ulica Sezam se i dalje drži i na 20. mestu među decom starom između dve i pet godina sa 850.000 gledalaca po epizodi, prema organizaciji koja proizvodi emisiju „Sezami vorkšop“.

Sada je, međutim, polovina gledalaca prati u digitalnom formatu – može se gledati na SEsameStreet.org, PBSKids.org, Netflix, Amazon, iTunes i još oko 50 aplikacija.

Kanal Ulice Sezam na Jutjubu ima milion pretplatnika i 1,5 milijardi pregleda.

„Ekrani na dodir su za nas kao čarobni štapić kada je reč o angažovanju gledalaca“, rekao je viši potpredsednik programa Ulica Sezam Skot Čejmbers. „Deca mogu na ekranu da iscrtavaju slova ili pokazuju na boje ili oblike, i aplikacija to podržava“.

Ova emisija ima takođe najveću „zajedničku gledanost“, što znači da je odrasli gledaju zajedno sa decom više nego bilo koju predškolsku emisiji - 49 odsto gledalaca Ulice Sezam su stariji od 18 godina.

„Veoma smo ponosni na to. Osmišljavamo emisiju da angažujemo roditelje jer znamo da je to edukativnije. Ako roditelj gleda s tobom, naučićeš mnogo više“, rekao je Čejmbers.

Zato skečevi često imaju poznate savremene goste, i reference na pop kulturu koje dvogodišnjaci ne shvataju, ali odrasi prepoznaju.

Tako je prikazana parodija na Džejmsa Bonda u kojoj glavnu ulogu ima Kuki Monster kao tajni agent „Duplo popunjen sedam“ u epizodi nazvanoj Špijun koji je voleo kolače.

Tako o diverzitetu govori epizoda o tome kako ljudi postaju posebni, kada Elmo kaže glumici Lupti Nijong'o da joj je koža „divne braon boje“, a ona odgovara „koža dolazi u mnogim divnim nijansama i bojama“.

U seriji Ulica Sezam se još od 1970-ih prikazuju razne rase i pripadnci raznih etničkih zajednica. Danas se takođe redovno pojavljuju hendikepirana deca.

Roditelji čija deca gledaju stare epizode mogli bi da budu iznenađeni upozorenjima o mogućoj neprikladnosti materijala za današnju decu. Treba da se podsete na epizodu u kojoj Kuki Monster, koji imitra voditelja Alistera Kuka, drži lulu, koju je doduše na kraju progutao umesto da povuče dim, ali u današnje vreme svako pominjanje pušenja je neprihvatljivo.

Muzika se takođe promenila, poznata uvodna pesma i dalje je ista, ali je sada u džez aranžmanu, a u skečevima ima hip-hop, latino i disko muzike, dok se svaka epizoda završava numerama iz poznatih mjuzikala.

U novijim epizodama ima manje same ulice sa ljudskim likovima i više lutaka u animiranim insertima i sa drugim tehničkim efektima. To pomaže da se emisija takmiči s brojnim drugim animiranim dečjim emisijama.

Ulica Sezam posebna je i po tome što stručnjaci za dečiji razvoj daju savete o tome šta je današnjoj deci potrebno da uspeju u školi i to se uključuje u scenario. Zato pored toga što uče slova, brojeve i razne vrednosti, deca takođe uče kako da se ponašaju, kao na primer kako da kontrolišu impulsivno reagovanje i da slušaju uputstva.

„Kuki Monster je bio naše dete primer za samokontrolu zbog njegove ljubavi prema kolačićima“, rekla je Karol-Lin Parente, izvršna direktorka emisije. „On sada nekad jede voće i povrće, ali može i da proguta tanjir, sto i stolicu“, dodala je.

Elmo je i dalje centralni lik u emisiji, iako je bio skandal vezan za lutkara Kevina Klaša, koji upravlja tom lutkom a koji je optužen za seksualno zlostavljanje. Te optužbe su odbačene 2013. godine zbog zastarelosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво