Iskupljenje za "Dragocenu"

Potresna priča o zlostavljanoj tinejdžerki koja prevazilazi životne nedaće, "Dragocena", prikazana na festivalu u Torontu. U filmu glume Geburi Sidibe, Monik, Pola Peton, Maraja Keri i Leni Kravic. Izvršni producenti Opra Vinfri i Tajler Peri.

Novi film, "Dragocena" (Precious) ostavlja snažan utisak na publiku, sudeći po reakcijama sa gala projekcije na Filmskom festivalu u Torontu.

Upravo zbog toga, ovaj film smatraju jednim od glavnih kandidata za Oskara, čemu doprinosi i angažovanje Opre Vinfri kao izvršnog producenta.

Čuvena TV voditeljka se ekipi filma priključila relativno kasno, neposredno pre završetka snimanja.

Naslovnu ulogu u filmu igra Geburi Sidibe, a pored nje tu su i Monik, Pola Peton, Maraja Keri (igra socijalnu radnicu) i Leni Kravic (glumi bolničara).

Ovo ostvarenje, koje je režirao Li Denijels, govori o tinejdžerki u velikom gradu, koja preživljava zlostavljanje, a zatim prolazi kroz iskupljenje.

"Film je toliko sirov i intezivan da izvuče vazduh iz sale", prokomentarisala je Vinfrijeva na premijeri filma u Torontu.

"Mislim da je dobro što ovaj film u tolikoj meri uključi publiku u radnju", rekla je Opra, koja je na projekciji bila u društvu glavne glumice Geburi Sidibe.

Radnja filma se dešava 1987. godine u Harlemu, a zasnovana je na romanu "Guraj", koji je napisala američka spisateljica Safir (Ramona Lofton).

Film prati sudbinu gojazne i nepismene tinejdžerke po imenu Kleris "Dragocena" Džouns, koja je već drugi put trudna sa svojim ocem, koji ju je silovao.

Ona život provodi u tišini i usamljenosti, trpeći fizičko i emocionalno zlostavljanje od majke (glumi je Monik), koja živi od socijalne pomoći i čitav život provodi ispred televizora, u zamračenom stanu.

"Dragocena" je mračna i teška drama, a baš takvi filmovi se smatraju favoritima za Oskara, iako je primećen trend po kojem publika u vreme krize preferira optimistične priče.

Film je dobio pohvale mnogih filmskih poznavalaca, među njima i filmskog kritičara časopisa Varajeti, Džona Andersona, koji ga opisuje kao "neobrađen dijamant".

Ipak, tragična sudbina Dragocene će se promeniti na bolje, pod uticajem posvećene nastavnice (Pola Peton), koja će joj pomoći da pronađe samopouzdanje i da se izbori sa situacijom u kojoj se nalazi.

Mnogi kritičari smatraju da je vrednost ove priče upravo način na koji ona prevazilazi probleme.

Podsećanje na sopstvena iskustva

"Za ljude koji su preživeli slične nedaće, a ja sam jedan od njih, poruka filma je nada", izjavio je glumac Tajler Peri, koji je takođe izvršni producent ovog ostvarenja.

Film u kojem glumi Tajler Peri "Sve mogu sam da uprskam" (I Can Do Bad All By Myself) je trenutno najgledaniji film u SAD.

"Na kraju priče, ona se po prvi put nada i veruje u ljubav i život. Nadam se da će to motivisati publiku da i oni slično misle", prokomentarisao je Peri, govoreći o filmu "Dragocena".

Mnogi ljudi, koji su bili uključeni u stvaranje ovog filma, kažu da je priča izazvala jake emocije i ostavila snažan utisak na njih.

Tako je bilo i sa  Meri Džej Blajdž, čija se pesma "Vidim u boji" čuje u ključnoj sceni filma.

Ona je bila veoma potresena kada su je pitali kakva osećanja je želela da prenese pesmom.

Višestruka dobitnica nagrade Gremi objasnila je da je zaplet filma podseća na njeno detinjstvo, koje je provela u Jonkersu, u Njujorku.

"Stalno mi je u mislima bio moj komšiluk. Osećala sam da poznajem tu devojku, Dragocenu, jer  sam i sama prolazila kroz slične nedaće".

Tridesetsedmogodišnja pevačica je izjavila da je živela "crno-beli život", sve dok se nije suočila sa činjenicom da je zlostavljana kao dete.

"Kada sam konačno shvatila da više ne mogu da živim na taj način, učinilo mi se da konačno vidim u boji", objasnila je Meri Džej Blajdž.

Opra Vinfri je najavila da će film promovisati u svojoj emisiji, zbog velikog značaja teme koja se u njemu obrađuje.

Na kraju je zaključila: "Poruka filma je da ne smemo da dopustimo da ljudi poput Dragocene ostanu neprimećeni".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи