"Zlatni lav" izraelskom filmu "Liban"

Ratni film izraelskog reditelja Samjuela Maoza "Liban" dobitnik je prestižne nagrade "Zlatni lav" venecijanskog festivala. Iranka Širin Nešat proglašen je za najboljeg režisera, Britanac Kolin Firt za najboljeg glumca, a Ruskinja Ksenija Rapoport za najbolju glumicu.

Izraelac Samjuel Maoz osvojio je večeras "Zlatnog lava" za film "Liban" na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Maoz je gotovo ceo film snimio iz unutrašnjosti tenka, kako bi dočarao klaustrofobiju i strah koji je doživeo kao mladi izraelski regrut tokom rata 1982. godine.

"Bilo mi je potrebno 25 godina da opišem ove događaje ne kao svedok, već kao reditelj", rekao je Maoz na dodeli nagrade za film koji je "Njujork tajms" nazvao "zadivljujućim".

"Posvećujem ovu nagradu hiljadama ljudi širom sveta, koji su se kao i ja, bezbedno vratili iz rata", dodao je Maoz na zatvaranju ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala.

"Oni su naizgled dobro, ali negde duboko, sećanje ostaje ukorenjeno u njihovim dušama", rekao je izraelski reditelj.

"Srebrni lav" za film "Žene bez muškaraca"

Za najboljeg reditelja proglašena je Iranka Širin Nešat kojoj je nagrada "Srebrni lav" pripala za film "Žene bez muškaraca".

Film prati živote četiri žene u svetlu državnog udara u Iranu 1953. godine.

"Ovaj film obraća se narodu Irana koji se bori da pronađe demokratiju, kao i vlastima Irana", rekla je Nešat.

"Pozivam vlasti Irana da daju narodu ono što treba da ima - osnovna ljudska prava, slobodu i demokratiju", dodala je najbolja rediteljka ovogodišnjeg venecijanskog festivala.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Britancu Kolinu Firtu za ulogu gej profesora koji posle 16 godina gubi ljubavnika, u prvom filmu režisera Toma Forda "Samac", snimljenom po romanu Kristofera Ajšervuda.

Za najbolju glumicu proglašena Ruskinja Ksenija Rapoport, za ulogu u filmu "Dvostruki sat" Đuzepea Kapotondija.

Specijalna nagrada žirija pripala je nemačkom reditelju Fatihu Akinu za komediju "Soul Kičen", nagrada za najbolji scenario američkom reditelju Todu Solondzu za "Život u ratno doba", a za najbolji debitantski film proglašen je "Sudar", filipinskog reditelja Pepea Diokna.

Ovogodišnji, 66. filmski festival u Veneciji otvoren je 2. septembra projekcijom filma "Baria" reditelja Đuzepea Tornatorea.

U takmičarskoj konkurenciji za "Zlatnog lava" na Mostri bila su prikazana 24 filma, među kojima i novi filmovi nemačkog sineaste Vernera Hercoga, nemačkog režisera turskog porekla Fatiha Akina i Francuza Patrisa Šeroa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво