Samo "9" je preživelo apokalipsu

Animirani horor "9" je još jedna apokaliptična vizija budućnosti, možda najmračnija do sada. Autor, naime, predviđa da će apokalipsu preživeti samo devet krpenih lutaka kojima je udahnut život. Glasove glavnim likovima pozajmili su, između ostalih, Ilajdža Vud i Dženifer Koneli.

Ukoliko ste se zapitali ko bi mogao da preživi apokalipsu, jedan od mogućih odgovora je - devet krpenih lutaka. Tako bar predviđa autor animiranog filma "9", koji je u SAD premijerno prikazana, naravno, 9.9.2009.

Opšti stav je da je za stvaranje krpenih lutaka, junaka novog animiranog filma "9" bilo potrebno mnogo pažnje i ljubavi, uprkos tome što na prvi pogled izgledaju nedovršeno.

Dok stručnjaci nisu zadovoljni zapletom filma, stav o animaciji koja je korišćena je suprotan: mnogi kažu da je toliko originalna i detaljna da ostavlja bez daha.

Scenario je napisala Pamela Petler, koja je prethodno radila "Čudovišnu kuću", animirani film nagrađen Oskarom 2006. godine. 

Film je delo režisera Šejna Akera i baziran je na kratkom animiranom filmu istog naslova, koji je nominovan za Oskara 2005. godine.

Film "9" prati sudbinu stvorenja, koja su poslednji ostatak čovečanstva u post-apokalitičnom svetu. Događa se u budućnosti, nakon rata između ljudi i mašina.

Ruševine, koje su ostale kao posledica rata, animirane su u sivim tonovima i upotpunjene atmosferom punom straha i napetosti, tako da film asocira na snimke iz Drugog svetskog rata.

Zbog toga neki upozoravaju roditelje da je ovaj film, iako izgleda simpatično, u stvari veoma strašan.

Glavni junak koji se zove 9, (glas mu je pozajmio Ilajdža Vud) budi se jednog dana i shvata da na svetu više nema ljudi, ostao je samo on i mala grupa stvorenja koja liče na njega.

Oni su krpene lutke, izrađene grubo i sa sočivima umesto očiju, ali su, zahvaljujući vrhunskoj animaciji, sočiva podjednako izražajna.

Producenti filma su Tim Barton, poznat po mračnim i "uvrnutim" filmovima (potpisao je ostvarenja kao što su "Bitlđus", "Betmen", "Svini Tod" i "Mrtva nevesta") i Timur Bekmambetov (režirao film "Tražen").

Privukla ih je, kako kažu, kombinacija mračnog i nepredvidljivog, dečjeg i fantastičnog, što  podseća na Bartonovu estetiku.

Devet preživelih protiv čudovišta

Lutke na leđima imaju brojeve koji su njihova imena i predstavljaju redosled po kojem su napravljene.

Broj 1 (Kristofer Plamer) je kruti lider, 2 (Martin Landau) je ostareli, ali još uvek britki pronalazač, 5 (Džon Si Rajli) je lojalan i plašljiv, dok je broj 7 (Dženifer Koneli) neustrašiva ratnica.

Krispin Glover je pozajmio glas buntovniku, broju 6, a preostali članovi su 3 i 4, nemi blizanci, eksperti za istoriju, a 8 (Fred Tataskjore) je rmpalija.

Film zatim prati avanturu ove grupe, na način koji podseća na video igru.

Radoznali 9 pronađe ukrašen komad metala, uklopi ga u odgovarajuću rupu i time nehotice aktivira zlokobnu napravu, koja se sastoji od džinovskog crvenog oka u sredini, za koje je zakačeno mnoštvo metalnih pipaka.

Tada su 9 i ostali primorani da beže kako bi spasili sopstvene živote.

Dok beže, pokušavaju da otkriju svrhu svog postojanja, izbegavajući napade mnoštva zastrašujućih čudovišta.

Kritičari smatraju da već na polovini filma shvatite koliko je "tanak" scenario, iako je priča dovoljno zanimljiva da može da održi pažnju gledalaca.

U filmu vlada napeta atmosfera, koja je prekinuta jedino epizodom koja predstavlja omaž "Čarobnjaku iz Oza".

Zaključak kritičara je da će vam ovaj film, iako nije najbolji koji ćete pogledati, ipak predstaviti novi i originalni svet.

Film "9" je producirala kompanija Fokus fičers, a u SAD se zbog nasilja i uznemirujućih prizora ne preporučuje mlađima od trinaest godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво