Uspeh Paskaljevićevog "Medenog meseca"

Novi film Gorana Paskaljevića, "Medeni mesec", koji je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, dobio je mnoštvo sjajnih kritika, a već je otkupljen za distribuciju u pet zemalja.

Goran Paskaljević izuzetno je zadovoljan učinkom na ovogodošnjem Filimskom festivalu u Veneciji, s obzirom na to da je njegovo ostvarenje "Medeni mesec" naišlo na odličan prijem i kritike i publike i već prodato u pet država.

"Možda je neskromno da ja kao autor to kažem, ali veliki broj novinara je ocenio da je 'Medeni mesec' najbolji film na festivalu, pitajući se zašto se nije našao u glavnom programu", rekao je za Tanjug Paskaljević, prenoseći reagovanje medijskih poslenika.

U italijanskoj i svetskoj štampi već su izašli prvi tekstovi o filmu "Medeni mesec" za koji kritičari nisu štedeli epitete, nazivajući ga "majstorskim filmom", "remek-delom"...

Među njima je i Nik Holdsvort, koji u razgovoru sa našim režiserom za prvu stranu američkog "Varajetija" ističe njegovu hrabrost da snimi albansko-srpsku priču koja, nosi snažnu poruku o želji oba naroda da budu deo evropske porodice.

Pohvale američkih kritičara 

Prestižni "Holivud riporter" iz Los Anđelesa donosi kritiku u kojoj ocenjuje da je priča o dva mlada para, srpskom i albanskom, koji napuštaju svoju domovinu u potrazi za boljim životom u Evropi, ispričana na majstorski način, zahvaljujući kome se publika detaljno upoznaje sa društvenim i porodičnim kontekstom budućih imigranata.

Ovaj film je specifičan po tome što predstavlja prvu srpsko-albansku koprodukciju i pruža retku priliku da se zaviri u život današnje Albanije, koja se tek nedavno pojavila na medunarodnoj filmskoj sceni, piše taj list.

"Publika koja voli suptilani način Paskaljevićevog pripovedanja biće iznenađena novom vrstom balkanskog humora u srpskom delu priče... Paskaljević je majstor kadriranja i dugih kadrova u kojima se emocije smenjuju kao talasi", konstatuje kritičar "Holivud riportera".

Levo orijentisani italijanski "Manifesto" objavio je na trećoj, političkoj strani, veliki intervju u kojem naš režiser govori o problemu emigranata u Evropi, što je i tema filma.

"Među mnogobrojnim filmovima koji imaju i političke argumente na ovogodišnjem venecijanskom festivalu 'Medeni mesec' je najuspešniji i najozbiljniji", konstatuje novinar "Manifesta", prenoseći Paskaljevićev osećaj ponosa zbog zajednički napravljenog filma sa Albanijom i ocenu o mogućoj saradnji uprkos kritikama nacionalista sa obe strane.

"U budućnosti, kada Srbija uđe u Evropsku uniju neće više biti problema sa Kosovom i nacionalisti će izgubiti tlo pod nogama... Problemi emigranata ne mogu se rešavati silom kao što to pokušava da čini Berluskoni, već tako što će bogate zemlje pomoći onima iz kojih stižu emigranti da se ekonomski razviju. Niko ne želi da napusti svoju kuću ako ima sredstva neophodna za dostojan život. Ja ne kritikujem Italiju, već Berluskonijevu tvrdu politiku prema emigrantima. Ali, Berluskoni nije Italija, kao što ni Milošević nije bio Srbija", rekao je Paskaljević u tom intervjuu.

Italijanski časopis "L'Altro" objavio je veliki tekst preko cele strane navodeći da je "Medeni mesec" najveći uspeh u selekciji Dani autora, u kojoj je prikazan.

"Mnogi kritičari postavljaju pitanje zašto nije u trci za Zlatnog lava. Odgovor se očigledno može naći u činjenici da je selektor Marko Miler ove godine svoju selekciju za nagrede posvetio isključivo velikim i skupim filmovima... Paskaljević je inače skroman čovek, lepo vaspitan, i ne glumi filmskog genija i pored toga što on to jeste", piše "L'Altro".

Nastavak "turneje" po festivalima 

O uspehu filma prikazanog na čuvenoj Mostri govori i podatak da je Paskaljević u Veneciji dao više od 20 intervjua, kao i to što je njegovo ostvarenje već prodato u pet država. Kupili su ga Francuska, Švajcarska, Austrija, Nemačka, Španija, a trenutno se vode pregovori sa Italijom.

Posle Venecije, "Medeni mesec" nastavlja život na filmskim festivalima širom sveta.

Prvi na redu je festival u Torontu u njegovom glavnom programu "Velikani filma". Potom sledi odlazak na najveći festival u Aziji, Pusan u Južnoj Koreji, zatim u Valjadolid u Španiji, gde je Paskaljević dva puta osvajao gran pri sa filmovima "Tuđa Amerika" i "Optimisti", Monpelje u Francuskoj, gde je dobio gran pri za "San zimske noći".

Biće prikazan i na festivalima u Sao Paolu, Majamiju, Abu Dabiju, koji izrasta u najveći festival na Srednjem istoku, Antaliji u Turskoj, gde je svojevremeno dobio gran pri za "Bure baruta".

Na jubilarnom, 50. festivalu u Solunu Paskaljevićev "Medeni mesec" će otvoriti selekciju balkanskog filma. Na tom festivalu biće priređena kompletna retrospektiva filmova našeg reditelja, propraćena knjigom o njegovom stvaralaštvu na engleskom i grčkom jeziku.

Tom prilikom, Paskaljeviću će biti uručena i nagrada Zlatni Aleksandar za životno delo i doprinos svetskoj kinematografiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво