Читај ми!

Mira Stupica otvara dodelu Kristalne prizme

Ceremoniju dodele Kristalne prizme na kojoj će, između ostalog, biti uručena nagrada za životno delo glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, otvoriće Mira Stupica.

Svečanu akademiju dodele trijenalne Kristalne prizme za 2011, 2012. i 2013. godinu otvoriće poznata glumica Mira Stupica 5. decembra na sceni „Madlenijanuma“, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Filmskom centru Srbije.

Generalni sekretar Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije Mirko Beoković istakao je da će nagrada za životno delo biti uručena Velimiru Bati Živojinoviću, a nagrada za ukupan doprinos domaćoj kinematografiji otići će u ruke Gordanu Mihiću.

On je dodao da će svi članovi Akademije biti u prilici da na sajtu FCS-a i AFUN-a, koji je u izradi, pogledaju nominovane filmove i odluče se za koji će glasati.

Beoković je objasnio da se nagrada dodeljuje trijenalno, jer nije bilo sredstva za kupovinu prizme, ali i zbog slabe produkcije.

On je rekao da je jako teško prikupljen novac i da je tek bivši ministar kulture Bratislav Petković izašao u susret AFUN-u i izdvojio iz budžeta dva miliona dinara od čega je jedan deo novca otišao na porez.

Beoković je napomenuo da mu je veoma drago što će ponovo, nakon 14 godina, biti dodeljena ova prestižna nagrada u 22 kategorije, a o pobednicima će odlučivati 236 članova Akademije, naglasivši da će ovogodišnji slogan biti „Laureati za laureate“.

S obzirom na to da 14 godina nije dodeljivana kristalna prizma, na svečanoj ceremoniji biće održan i omaž za oko 107 članova Akademije koji su u međuvremenu preminuli.

Božidar Zečević, član odbora AFUN-a za filmologiju i istoriju filma, objasnio je da nije uvedena nagrada publike jer o dobitnicima odlučuje 236 odabranih ljudi i da je to „nagrada struke“ i nekoga ko se kvalifikovao za taj posao.

Za najbolji film nagradu prima producent za sveukupno stvaralaštvo ekipe filma. Nominovani su Nikolina Vučetić – Neprijatelj, Jelena Mitrović – Krugovi, Miroslav Momčilović - Smrt čoveka na Balkanu, Goran Paskaljević – Kad svane dan i Biljana Prvanović – Parada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво