Drugačiji "Zli poručnik"

Film "Zli poručnik: Luka Nju Orleans" Vernera Hercoga, sa Nikolasom Kejdžom i Evom Mendez nije povezan sa istoimenim kultnim filmom Abela Ferare iz 1992. godine. Za razliku od lika koji je tumačio Harvi Kajtel, ovaj "zli poručnik" ni ne pokušava da se iskupi za svoja zlodela, objašnjava Nikolas Kejdž.

Nemački reditelj Verner Hercog neumorno ponavlja da njegov novi film, "Zli poručnik: Luka Nju Orleans", uopšte nije povezan sa čuvenim filmom sličnog naslova, koji je Abel Ferara režirao 1992. godine.

Hercog čak kaže da čak nije ni gledao ovaj kultni film, u kojem glavnu ulogu tumači Harvi Kajtel.

Ovoga puta, glavne uloge su poverene Nikolasu Kejdžu, koji glumi detektiva-zavisnika od droge i Evi Mendez, koja glumi njegovu devojku, prostitutku.

"Nisam gledao taj film, ali mi kažu da nisu ni slični", rekao je Hercog na premijeri filma u Veneciji.

"Nadam se da će Ferara gledati moj film, kao i da ću ja videti njegov. Ubeđen sam da ćemo se uskoro sresti i podeliti bocu viskija", našalio se nemački reditelj.

Taj susret bi se mogao desiti i ranije nego što on misli, jer je Ferara takođe na Filmskom festivalu u Veneciji, gde se njegov novi film "Napoli, Napoli, Napoli" prikazuje van konkurencije.

Problem je samo u tome što je Ferara pre godinu dana, kada je čuo da je u planu novi "Zli poručnik", Hercogu i Kejdžu poželeo da "gore u paklu".

Hercogov "Zli poručnik" počinje brutalnim ubistvom porodice imigranata, ali film ne poseduje klasičan zaplet.

Reditelj kaže da ovaj film nije samo priča o ubistvu, niti ima nameru da bude izlaganje o korupciji.

Komentarišući ime filma, koje upućuje na Ferarin film, Hercog je rekao da je film već imao naslov kada se on uključio u njegovu realizaciju i da nije mogao da ga promeni.

Ipak, aktivno je učestvovao u značajnom prepravljanju scenarija.

Nikolas Kejdž u filmu glumi detektiva odeljenja za ubistva Terensa Mekdonu, koji naizgled nepovređen prolazi kroz peripetije koje sam uzrokuje, dok izaziva sudbinu.

Njegov lik je zadobio tešku povredu leđa kada je za vreme uragana Katrina spasavao jednog zatvorenika od nadolazeće poplave.

Posle toga, primoran je da pije lekove protiv hroničnih bolova, ali ubrzo počinje da se drogira i koristi sve do čega može da se dokopa ili da ukrade.

Mekdona je zato spreman da uradi sve da bi došao do nove doze, na primer da ukrade iz policijskog skladišta ili da otima od tinejdžera ispred diskoteke.

Bez kajanja i iskupljenja

Priprema za igranje lika koji se drogira bila je značajno drugačija u odnosu na lik alkoholičara iz filma "Napuštajući Las Vegas", kaže Kejdž.

Tada bi pre snimanja scene popio nekoliko pića, kako bi video kakav efekat ostavljaju na njega.

Popularni glumac je izjavio da nije pio alkohol već pet godina i da je morao da se priseća svojih iskustava od pre dvadeset godina.

Najveća razlika između njegovog tumačenja lika i lika kojeg je glumio Harvi Kajtel je u tome što Kajtelov lik pokušava da se iskupi.

"Ferarin film je bio sjajan, ali je u njemu poručnik opterećen katoličkom krivicom i iskupljenjem. Terens se ne kaje", objasnio je Kejdž.

"Ne pitajte me da li je on dobar ili loš, on naprosto jeste".

Film je ispunjen crnim humorom, a Hercog kaže da je toliko crn da je urnebesan.

 

U jednoj sceni, lik kojeg tumači Kejdž traži od dilera da još jednom puca u čoveka koji je pokušao da ih ubije, jer "njegova duša i dalje pleše".

Kada je reč o lokaciji filma, nemački režiser priznaje da su početni, ali ne i isključivi motivi za snimanje filma u Nju Orleansu bile poreske olakšice.

"Taj grad je vrlo, vrlo čudan. U njemu se oseća propadanje, ne samo fizičko već i moralno propadanje. Na istoj raskrsnici gde smo mi snimali, sutradan su ubijene dve osobe", priča Hercog.

Kejdž smatra da je upravo grad najznačajniji lik koji je prisutan u filmu, važniji od njegovog ili onog kojeg glumi Eva Mendes.

"Grad poseduje osoben duh, koji sam ja hteo da prihvatim i prikažem u filmu", objasnio je glumac.

"Zli poručnik: Luka Nju Orleans" je u konkurenciji za Zlatnog lava, koji će biti dodeljen 12. septembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи