Majkl Mur: Kapitalizam je zlo

"Kapitalizam: Ljubavna priča", novi dokumentarac Majkla Mura, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji. Film govori o negativnim aspektima kapitalizma i finansijskoj krizi, prateći sudbine "malih ljudi".

Kapitalizam je zlo, zaključuje Majkl Mur u novom dokumentarnom filmu "Kapitalizam: Ljubavna priča".

Film, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji u nedelju, mešavina je osobenog humora čuvenog režisera, tragičnih ličnih priča, arhivskih snimaka i "vratolomija" koje Mur izvodi kako bi izazvao pažnju javnosti.

U njemu režiser osuđuje kapitalizam, jer smatra da on pogoduje bogatima, a milione osuđuje milione na život.

Mur je kao "negativce" označio velike banke i fondove koji su, prema njegovom mišljenju, rizičnim investicijama prokockale novac investitora.

Istovremeno, velike kompanije su otpuštale hiljade radnika, uprkos rekordnom profitu.

Čuveni reditelj takođe kritikuje blisku vezu koja postoji između banaka, političara i ministarstva finansija SAD, jer smatra da je baš ona uzrok za donošenje zakona koji pogoduju bogatoj većini.

Smatra da su upravo oni podsticali ljude da se zadužuju, stavljajući kuće pod hipoteku, što je dovelo do finansijske krize, koja je, opet, dovela do rasta nezaposlenosti i gubitka domova.

Mur intervjuiše i sveštenike, koji veruju da je kapitalizam anti-hrišćanski, jer ne štiti siromašne i podstiče pohlepu.

"Aktuelni zakoni zabranjuju kockanje običnim ljudima, ali ga dozvoljavaju špekulantima iz Vol strita", objasnio je američki režiser.

Kao kontrast ovako mračnoj realnosti, Mur vidi uspon pokreta koji se suprotstavlja nekontrolisanom kapitalizmu i veruje da stupanje na funkciju predsednika Obame predstavlja pozitivan pomak u tom smeru.

Obične ljude najviše pogođa kriza

Film govori o radnicima fabrike stakla u Čikagu, koji neočekivano dobiju otkaz.

Mur prati i sudbinu grupe ljudi koji žive u stanu koji je pred zaplenom, ali se oni organizuju i uspevaju da onemoguće policiju da ih izbaci iz stana.

"Kapitalizam je zao, a zlo ne možete regulisati", zaključuje se na kraju, "treba ga eliminisati i zameniti demokratijom".

"Kapitalizam: Ljubavna priča" ponovo govori o nekim temama koje su razmatrane u ranijim Murovim filmovima.

Jedna od njih je povratak u režiserov rodni grad Flint, gde je njegov otac radio u fabrici automobila, što mu je omogućilo da kupi kuću i automobil, plati školovanje svojoj deci i da se nada pristojnoj penziji.

Ipak, starim temama prilazi na nov način, u svetlu aktuelne finansijske krize.

Mur zahteva, ali ne uspeva, da razgovara sa šefovima kompanija koje su u centru finansijskog kolapsa.

Kada je od predstavnika kompanija zatražio savet, čuje se glas osobe van kadra koja kaže: "Nemoj više da snimaš filmove".

Takođe, Mur u filmu dolazi ispred najvećih banaka u Njujorku kamionetom u kojem su ogromni zvučnici.

Zatim preko razglasa zahteva od njih da narodu vrate ogromne sume novca koje su banke upotrebile za sopstvenu konsolidaciju.

Film sadrži i intervju sa radnikom jedne od firmi koje otkupljuju zaplenjene stvari po ceni koja je samo delić njihove prave vrednosti, a koje Mur naziva "Condo Vultures", u slobodnom prevodu "lešinari koji kruže nad stanovima".

Murov film je u redovnom programu Mostre i nadmeće se za ovogodišnjeg Zlatnog lava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара