Sumorna vizija budućnosti

Film "Put" je ekranizacija istoimenog romana Kormaka Mekartija, za koji je nagrađen Pulicerovom nagradom. Reditelj Džon Hilkot trudio se da ostane veran literarnom predlošku i predstavio je sumornu viziju post-apokaliptične budućnosti. Glavne uloge u filmu, koji je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, tumače Vigo Mortensen i Šarliz Teron.

Publika na venecijanskoj Mostri prva je imala priliku da vidi film "Put", reditelja Džona Hilkota, koji je snimljen po knjizi nagrađivanog autora Kormaka Mekartija.

Odlučujući se da verno prenese originalnu priču, režiser se svesno odrekao masovnih scena i specijalnih efekata, koji su svojstveni holivudskim prikazima budućnosti.

"Put" tako predstavlja sumornu viziju post-apokalitične budućnosti.

Priča je većinom iskazana kroz prisećanja neimenovanog oca (Vigo Mortensen), koji pokušava da zaštiti svoga sina (Kodi Smit Mekfi).

U njihovom svetu, masovni požari i zemljotresi su opustošili planetu. Međutim, katastrofe jedva da su prikazane, jer je film većinom usmeren na putovanje oca i sina na jug, u toplije krajeve, gde je život još moguć.

U njihovom svetu nema više životinja, a ono malo ljudi, koji su uspeli da prežive kataklizmu, umire od gladi zbog nedostatka hrane.

Otac i sin kreću na opasno putovanje, izloženi stalnoj opasnosti od bandi ljudoždera, koje lutaju tražeći hranu.

Beznađe i pustoš kojima su okruženi stalno ih drži na rubu samoubistva, ali ih održava međusobna ljubav.

Hilkot je stvorio zastrašujuće pust svet, bez boja, u kojem je sve sivo i posuto pepelom.

Šarliz Teron tumači ulogu žene koja u trenutku apokalipse očekuje dete, a godinama kasnije, suočena sa surovom realnošću, spremna je da zajedno sa porodicom izvrši samoubistvo, radije nego da umre od gladi.

U ovom ostvarenju, elementi horora su dati u pozadini, osim u nekoliko upečatljivih scena. Film se fokusira na vezu između umirućeg oca i njegovog sina.

Dečak ne uspeva da pronađe primenljiv sistem vrednosti, a jedini savet koji mu otac može dati je "mi smo dobri, a oni su loši".

Zbog pesimističnog stava koji je iskazan u filmu, očekuje se da će biti prijemčiviji filmskim kritičarima nego masovnoj publici, iako glavne uloge tumače Vigo Mortensen i Šarliz Teron.

Ovo ostvarenje, koje se nadmeće za ovogodišnjeg Zlatnog lava u Veneciji, u SAD će se prikazivati od 16. oktobra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво