Paskaljevićev "Medeni mesec" u Veneciji

Posle 11 godina od kada je za "Bure baruta" dobio nagradu Međunarodnog žirija kritike za najbolji film, Goran Paskaljević vratio se na Venecijanski festival. Njegovo najnovije, 14. ostvarenje "Medeni mesec", danas je imalo svetsku premijeru.

Najnovije, 14. ostvarenje Gorana Paskaljevića, "Medeni mesec", danas je, na Venecijanskom filmskom frstivalu, imalo svetsku premijeru.

Novo delo autora filma "Bure baruta", po kome venecijanska publika najviše pamti Paskaljevića, predstavlja skok u kvalitetu stvaralaštva srpskog reditelja.

"Umetnost kojom oslikava ljude i događaje dobila je zrelost, a filmski izraz i poetski naboj postali su još snažniji", jedan je od prvih komentara koji su se nakon dugog aplauza, u prepunoj Sali Perla, čuli posle premijere "Medenog meseca", filma čiji je reditelj, u Veneciji, uvršten među velikane svetske kinematografije.

Publika i kritičari bili su pod jakim utiskom jer film nosi snažne emocije. Glavni urednik "Holivud reportera" Debra Jang navodi da je veoma retko za jedan film da prikazuje dve slične, a zapravo potpuno različite kulture.

"Zbog toga ovaj film ima potencijal za internacionalnu distribuciju. Sjajno je snimljen, ima drugačiji smisao za humor i optimizam koji je ironičan", ocenjuje Jangova.

Posle srpske trilogije - "Bureta baruta", "Sna zimske noći" i "Optimista", Paskaljević je svetu predstavio prvu srpsko-albansku koprodukciju, sa srpskim i albanskim glumcima, što se smatra pionirskim poduhvatom u istoriji kinematografije.

"Učinilo mi se da je sazreo trenutak da napravimo film u kome će se dve energije susresti", kaže Paskaljević.

"Vidim da je to, ovde u Veneciji, odjeknulo kao neobična vest da branimo jedan isti film i to je nešto što će se sve više dešavati u budućnosti", uveren je reditelj.

"Medeni mesec", čiji su scenaristi Paskaljević i albanski pisac Genc Permeti, jeste triptih - tu su srpska i albanska priča o dva para koja, nezadovljna životom, s optimizmom žele da odu u zapadnu Evropu. Treća priča, junake filma zatiče pred vratima Evrope koja ih ne dočekuje raširenih ruku jer problemi nastaju već na granici.

Tragikomedija o životu sa puno ironije ima političko značenje jer govori o odnosu Evrope prema južnom Balkanu. "Ovaj film je i poziv - otvorite nam vrata, mi to zaslužujemo", poručuje Paskaljević.

Po završetku Mostre, "Medeni mesec" učestvuje na festivalu u Torontu, u selekciji Velikana filma, a krajem novembra imaće premijere u Beogradu i Tirani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво