"Prazne flaše" u DKC-u

Višestruko nagrađivani film češkog oskarovca Jana Svjeraka, "Prazne flaše", od danas je na redovnom repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda. Film "Prazne flaše" je poslednji u trilogiji koji je radio sa svojim ocem, scenaristom i glumcem Zdenjekom Svjerakom.

Češki film "Prazne flaše" oskarovca Jana Svjeraka od danas će biti na redovnom repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda, najavljeno je iz beogradske distributerske kuće "Sinears".

Film "Prazne flaše" je priča o Jozefu, profesoru književnosti u srednjoj školi, koji počinje da uviđa da više ne razume svoje učenike i zbog toga napušta posao.

Jozef smatra da i dalje može mnogo da doprinese društvu i zato odlučuje da potraži drugi posao. Nijedan od njegovih pokušaja ne uspeva, a ponajmanje da bude jedini praški 67-godišnji kurir na biciklu.

Na kraju prihvata honorarni posao u lokalnom supermarketu, gde radi na pultu za vraćanje praznih flaša. Tamo Jozef shvata da ono što mora da nauči ljude nije uvek zapisano u knjigama i odlučuje da počne da izučava život.

Jan Svjerak (1965) studirao je dokumentarni film na Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU), gde je 1988. godine i diplomirao.

Film "Prazne flaše" je poslednji u trilogiji koji je radio sa svojim ocem, scenaristom i glumcem Zdenjekom Svjerakom.

Trilogija počinje njegovim debitantskim dugometražnim filmom "Osnovna škola" (1992), a nastavlja se filmom "Kolja" (1996) za koji je dobio Oskara.

Godine 2001. snimio je film o Drugom svetskom ratu, pod nazivom "Tamnoplavi svet". O ocu je snimio dokumentarni film "Tatica" (2004).

Film "Prazne flaše" dobio je najveću nacionalnu filmsku nagradu "Češki lavovi" za režiju i scenario, nagradu publike u Kotbusu i Karlovim Varima, Zlatnog delfina na festivalu u Troji (Portugalija) i specijalno priznanje za scenario u Karlovim Varima.

broj komentara 0 pošalji komentar