"Slava" nove generacije

Snimljena nova verzija mjuzikla "Slava" iz 1980. godine. Film režisera Kevina Tenčerouna govori o učenicima srednje umetničke škole za izvođače u Njujorku i bitno se razikuje od originala.

Uzbudljiva scena iz 1980. godine u kojoj na vrhu njujorškog taksija plešu Koko, Liroj i ostatak postave iz "Slave" je verovatno najupečatljivija za širu publiku, ali se ne pojavljuje u novoj verziji, koja će se u SAD prikazivati od 25. septembra.

Okruženje je ponovo isto, priča se dešava u srednjoj umetničkoj školi za izvođače u Njujorku, prisutne su dve pesme iz originala (naslovna tema i klavirska balada "Out Here on My Own"), a Debi Alen opet glumi (ovog puta lik direktorke).

Ali, ako se izuzmu ove sličnosti, novi film je potpuno različit u odnosu na original.

Razlike između prve verzije i rimejka, koje bi mogle da zasmetaju obožavaocima "Slave", komentarisali su režiser Kevin Tenčeroun i Brajan Meknelis, koji je bio zadužen za muziku.

Oni kažu da su razmatrali sve opcije, ali da prisustvo nekih elemenata jednostavno nije bilo primenljivo.

Kao najbolji primer, Meknelis navodi scenu u kafiteriji, za koju smatra da je pre trideset godina bila savremena, ali da je u današnje vreme zastarela.

U novoj verziji, "klinci" iz ranaca izvade semplere i lap topove, pa se onda nadmeću u repovanju.

Ipak, novi film "Slava" približniji je originalnoj verziji, nego filmovima poput "Srednjoškolskog mjuzikla".

Tenčeroun, kojem je ovo prvi igrani film koji je režirao, smatra da je autentičnost najbitnija.

Reditelj navodi da je hteo da prikaže realne likove u realnom okruženju.

Da bi se dobio takav efekat, bilo je neophodno napraviti i neke izmene u priči.

"Ne verujem da je danas moguća priča o Liroju, siromašnom, crnom dečaku koji ne zna da čita. Deluje neuverljivo da se u takvoj situaciji nalazi učenik koji pohađa srednju umetničku  školu", istakao je Tenčeroun.

Jedan od bitnijih koncepata, koji je preuzet iz originala, bilo je povezivanje nepoznatih talenata sa vrhunskim kompozitorima i producentima.

"Ne možete snimati film o tinejdžerima koji žele da postanu poznati, a onda zaposliti zvezde da ih glume. Zar nije bolje stvoriti zvezde ?", pita se Tenčeroun.

Rađanje novih zvezda

Naturi Noton, koja je već glumila u filmu o životu Bigija Smolsa "Ozloglašeni", je glumica za koju mnogi smatraju da će se potpuno afirmisati posle nove uloge.

Notonova glumi Deniz, koja počinje kao pijanistkinja klasične muzike, da bi se kasnije transformisala u pop pevačicu. Ona izvodi naslovnu pesmu.

Reni Šokni, muzički producent kojem je bilo povereno da osavremeni tu numeru, zadržao je staru melodiju koju je upotpunio "jačim" ritmom i jednom rep deonicom.

"Očigledno je da je ta pesma utisnuta u američku kulturu", naveo je Šokni, objašnjavajući zašto je bilo neophodno da se ozbiljno pristupi tom zadatku.

Džejms Pojzer, koji se proslavio saradnjom sa zvezdama kao što su Lorin Hil, Erika Badu i Al Grin, napisao je dve pesme za film.

To su "Get on the Floor" i "Can't Hide From Love" i njih izvode Naturi Noton i reper Kolins Peni (Malik).

Hitmejkeri "The Matrix" su producirali baladu "Try", koju izvodi Ešer Buk, koji timači ulogu Marka.

Takođe su producirali i pesmu koja se izvodi u sceni kada likovi iz filma maturiraju. To je pesma "Hold Your Dream" koja spaja orkestarsku muziku, afričke plemenske bubnjeve, gospel i pop.

"Prvi film je postavio visoke standarde. Mi smo pokušali da napravimo film koji će biti istog kvaliteta, tako da je pomoć ljudi kao što su članovi "The Matrixa" bio pravi blagoslov", zaključio je Meknelis.

Original iz 1980. godine režirao je čuveni Britanac Alen Parker, koji je posle toga snimio još nekoliko muzičkih filmova - "Pink Floyd: The Wall", "The Commitments" i "Evitu", sa Madonom u naslovnoj ulozi.

Film je osvojio nagradu Oskar za najbolju originalnu muziku, a nominovan je i u kategorijama za najbolji originalni scenario, najbolji zvuk i najbolju montažu.

Pesma "Fame" koju izvodi glavna glumica Ajrin Kara (nagrađena Oskarom za pesmu "What a Feeling" iz filma "Flashdance") i danas je veliki hit, a odlomak iz filma, koji prati ova muzika, i dalje se prikazuje kao video spot na satelitskim muzičkim kanalima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи