Počeo Filmski festival u Veneciji

Venecijanski filmski festival, 66. po redu, trajaće od 2. do 12. septembra. Najavljen je dolazak velikog broja zvezda kao što su Džordž Kluni, Met Dejmon, Nikolas Kejdž, Oliver Stoun. Specijalne nagrade biće uručene tvorcu animiranog filma "Toy Story" i Silvesteru Staloneu.

Projekcijom filma "Baaria" reditelja Đuzepea Tornatorea večeras je otvoren 66. filmski festival u Veneciji, na kojem će se za Zlatnog lava nadmetati 24 ostvarenja. "Baaria", u čijoj su glumačkoj ekipi Monika Beluči, Enriko lo Verso i Mikele Plaćido, priča je o Tornatoreovom rodnom mestu Bageriji, na Siciliji. Film je među pretendentima na Zlatnog lava.

Predsednik žirija 66. Mostre biće tajvanski reditelj, oskarovac Ang Li, koji je dva puta nagrađivan Zlatnim lavom - za filmove "Planina Broukbek" i "Požuda, oprez". 

Ovogodišnje izdanje Filmskog festivala u Veneciji, kako je primetio izveštač agencije agencije Rojters, biće obeleženo filmovima koji govore o kapitalizmu u negativnom kontekstu.

Kao primere takvih filmova, navodi dokumentarac Majkla Mura o ekonomskom kolapsu u SAD, " kao i drama "Doušnik!", u kojoj Met Dejmon igra glavnu ulogu.

U novom Murovom filmu "Kapitalizam: Ljubavna priča" ("Capitalism: A Love Story"), koji je u zvaničnoj konkurenciji festivala, on kritikuje korporativne glavešine na svoj prepoznatljivi borbeni način.

Film "Doušnik!" režisera Stivena Soderberga, govori o menadžeru koji razotkriva način na koji njegova kompanija manipuliše visinom cena. Glavnu ulogu tumači Met Dejmon, a ovaj film biće prikazan van konkurencije.

Met Dejmon je samo jedan od više pripadnika holivudske "a-liste", koji će prošetati čuvenim crvenim tepihom.

Čini se da su studiji spremniji da plate visoke iznose da bi angažovali zvezde, koje im omogućavaju da lakše izazovu interesovanje medija za njihov film.

Tako će publika imati prilike da vidi zvezde kao što su: Nikolas Kejdž, Džordž Kluni, Oliver Stoun, Eva Mendez i Silvester Stalone.

Prognozira se da će, zbog "koncentracije zvezda", ovogodišnje izdanje najstarijeg filmskog festivala na svetu biti mnogo interesantnije od prošlog, kada je "Zlatnim lavom" nagrađen film "Rvač", kojim se Miki Rurk vratio glumi.

Uprkos tome, opšta ocena je da su festivalu iz 2008. godine nedostatajale velike zvezde.

Kluni - lokalni favorit

Kluni, koji ima kuću u Italiji i koga smatraju za favorita, pojavljuje se u filmu neobičnog naziva "Ljudi koji zure u koze" ("The Men Who Stare At Goats").

Film je priča o novinaru koji odlazi u Irak, gde nabasa na američku vojnu jedinicu, koja koristi natprirodne moći tokom misija. Pored Klunija, u filmu glume i Juen Mekgregor, Kevin Spejsi i Džef Bridžis.

Film je režirao Grant Heslov, koji je zajedno sa Klunijem napisao scenario i producirao film "Laku noć i srećno".

Jedan od favorita je i "Put" ("The Road"), post-apokaliptična vizija sveta u budućnosti, u kojoj glavne uloge tumače Šarliz Teron i Vigo Mortensen. Film je snimljen prema Pulicerom nagrađenom romanu Kormaka Mekartija.

Podsećamo, prema knjizi Kormaka Mekartija je snimljen i Oskarom nagrađeni film braće Koen "Nema zemlje za starce".

Nikolas Kejdž će se pojaviti u filmu Vernera Hercoga "Zli poručnik: Luka Nju Orleans". To je rimejk filma iz 1992. godine, režisera Abela Ferare, koji je javno kritikovao novu verziju.

Američki reditelj Tod Solondz se takmiči filmom "Life During Wartime", dok se majstor horora Džordž Romero prestavlja ostvarenjem "Survival of the Dead", koje će biti samo jedan od nekoliko filmova strave i užasa koji se ove godine prikazuju na festivalu.

Od "angažovanih" filmova, biće prikazane premijere filmova koji govore o libanskom ratu iz 1982. godine, pobuni Tamilskih tigrova, nedavnim nemirima u Iranu i kineskoj nasilnoj prošlosti.

Stoun i Čavez 

Za sve ove filmove se predviđa da će izazvati veliku pažnju, baš kao i za novo ostvarenje Olivera Stouna "Južno od granice", koje govori o predsedniku Venecuele, Hugu Čavezu.

Na ovogodišnjem festivalu će biti uručene nagrade dvojici filmskih "teškaša", koji se umnogome razlikuju.

To su Džon Lesiter, čuveni animator i tvorac serijala "Toy Story", koji će dobiti nagradu za životno delo i Silvester Stalone, kome će biti uručena počasna nagrada pod nazivom "Živeo sineasta".

Kao što je uobičajeno, novi festival u Veneciji okuplja filmove iz velikog broja zemalja.

Pored egipatskog "Putnika", u kojem glavnu ulogu tumači Omar Šarif, biće prisutni i filmovi iz Kine, Austrije, Izraela, Japana, Francuske, Hong Konga, Nemačke i Italije.

Takođe će biti prikazan i rediteljski "prvenac" modnog dizajnera Toma Forda "Samac", sa Kolinom Firtom i Džulijen Mur u glavnim ulogama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво