Читај ми!

Težak posao žirija na Festu

Devet ostvarenja koja se na Festu prikazuju u okviru selekcije „Evropa u Evropi“ zadala su težak zadatak članovima žirija koji jednom od njih treba da dodeli nagradu od 3.000 evra. Svaki od tih filmova na specifičan način istražuje teme poput tranzicije, tradicije i različitih tabua.

Žiri takmičarskog programa Evropa van Evrope 41. Festa ocenio je da odluka o najboljem ostvarenju neće biti lako doneta, jer je svih devet filmova prikazanih u toj selekciji visokog kvaliteta.

Član žirija Blagoja Kunovski rekao je na konferenciji za novinare da se program „Evropa van Evrope" sastoji uglavnom od filmova mladih autora koji su se u svojim ostvarenjima bavili savremenim temama.

„U tim filmovima ima velike stvaralačke energije i dosta provokacije, tako da nam neće biti lako da donesemo odluku i dodelimo nagradu čiji novčani deo iznosi oko 3.000 evra", rekao je Kunovski.

Reditelj Srđan Dragojević izjavio je da su filmovi iz programa Evropa van Evrope posvećeni aktuelnim temama, poput tranzicije, tradicije, ili različitih tabua.

„Ima intrigantnih filmova i biće teško da se donese konačna odluka i izabere najbolji", rekao je Dragojević i dodao da filmovi i umetnost zapravo i ne treba da se takmiče.

Član žirija Žan Rua smatra da Fest okuplja „krem" filmskih ostvarenja, za razliku od nekih drugih festivala koji insistiraju isključivo na premijerama.

„Na Festu se prikazuju samo najbolji filmovi, tako da je Fest zapravo festival festivala, poput Toronta", rekao je Rua koji je i filmski kritičar i nekadašnji direktor Kanskog festivala.

Rua je rekao da je za njega Fest važan festival, koji je bio popularan i kada u svetu nije bilo toliko filmskih smotri kao danas.

U programu Evropa van Evrope prikazani su filmovi Izdaja reditelja Kirila Serebrenikova, kazahstanski film Student, ukrajinski Kuća sa osmatračnicom, srpski Ljubav dolazi kasnije, hrvatski Ljudožder vegetarijanac

U toj selekciji su i norveški film Skoro čovek, poljski Juma, tursko-nemačko-francuska koprodukcija Osmatračnica i izraelsko ostvarenje Orlovi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво