Читај ми!

„Veliki majstor“ na Festu

Borilački spektakl o slavnom učitelju Ip Manu u režiji Vonga Kar-vaija „Veliki majstor“ domaća publika može da pogleda večeras u Centru „Sava“. Na današnjem repertoaru su i filmovi „U kući“, „Povratak u igru“ i „Osmatračnica“.

Na programu 41. Festa večeras je u Centru „Sava" novi film čuvenog hongkonškog reditelja Vonga Kar-vaija Veliki majstor, koji je ranije ovog meseca otvorio festival u Berlinu.

Kar-vai se posle šest godina pauze vraća na scenu spektakularnim ostvarenjem o Ip Manu, učitelju kineske borilačke veštine ving cung.

Interesantno životno putovanje Ip Mana počinje kada sa 13 godina otkriva veštinu ving cunga (u bukvalnom prevodu „večito proleće").

Zahvaljujući starom i mudrom učitelju, kom je bio poslednji učenik, Man je ovladao veštinom i zatim se zaposlio u policiji.

Svoje znanje u početku je delio sa porodicom i prijateljima, neformalno držeći časove onima koji su mu se obratili za pomoć, da bi kasnije počeo ozbiljnije da se bavi obukom i postao veliki učitelj. Mnogi njegovi učenici kasnije su postali majstori, a kroz njegovu školu prošao je čak i slavni Brus Li.

Značajan trag ostavio je i u pisanoj formi u kojoj je dokumentovao istoriju ving cunga i mnoge legende o njenom nastanku.

Glumac Toni Leung, koji tumači Ip Mana, pet godina je trenirao ovu veštinu kako bi se pripremio za ulogu.

U glavnom programu Festa danas popodne u Centru „Sava" biće prikazan francuski film U kući reditelja Fransoa Ozona, a u ciklusu „Holivud" kasno uveče američki film Povratak u igru reditelja Roberta Lorenca, u kojem ponovo kao glumac nastupa slavni Klint Istvud.

U takmičarskom programu „Evropa van Evrope" večeras u Dvorani kulturnog centra učestvuje film Osmatračnica snimljen u koprodukciji Turske, Nemačke i Francuske. Reditelj je Pelin Esmer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи