Kanski pobednik u trci za Oskara

Film Mihaela Hanekea, "Bela traka", nominovan za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Film snimljen u koprodukciji četiri evropske zemlje.

"Bela traka" nemačkog režisera Miheala Hanekea, dobitnika kanske "Zlatne palme", biće zvanični nemački kandidat u konkurenciji za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Priča se dešava u malom gradu i govori o moralnosti, izopačenosti i preduslovima za uspon fašizma, u periodu neposredno pre početka Prvog svetskog rata.

"Bela traka" označava Hanekeov povratak snimanju filmova na nemačkom jeziku, posle uspešne decenije u kojoj je snimao filmove na francuskom jeziku.

Ukoliko uđe u uži izbor, to će biti prvi put da je to uspelo nekom austrijskom režiseru.

Haneke je autor koji u Evropi ima status zvezde, ali tek treba da se "probije" u SAD.

"Sony Classics" će "Belu traku" prikazivati širom Amerike pre kraja godine, kako je propisano pravilima nadmetanja za Oskara, dok je zvanična premijera zakazana za februar.

Nominovana je i producentska kuća koja je realizovala ovo ostvarenje, "X Filme Creative Pool". Oni još nisu uspeli da uđu u uži iѕbor za nagradu američke filmske akademije, iako su bili pokretačka sila u realizaciji filmova kao što su "Trči, Lola, trči" (1998. godine) i "Zbogom, Lenjine" (2003. godine).

Film je realizovan kao koprodukcija četiri zemlje.

Osim pomenute nemačke firme u njegovom snimanju su učestvovali i francuski " Films du Losange", austrijske "Wega film" i italijanski "Lucky Red".

Ovakav panevropski pristup je tipičan za Hanekea, ali se u prošlosti pokazao kao problematičan u prethodnim nadmetanjima za Oskara.

Njegov film "Kaše" iz 2005. godine, koji je bio nagrađen u Kanu, odbijen je zbog toga što je prijavljen kao austrijski film, a snimljen je na francuskom jeziku.

Posle toga, sporna pravila su promenjena.

Lista kandidata koji su ušli u uži izbor biće objavljena 2. februara, a 82. po redu dodela nagrada biće održana 7. marta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво