Sećanje na jedinog jugoslovenskog oskarovca

Davne 1962. godine animirani film „Surogat“ jugoslovenskog autora Dušana Vukotića osvojio je Oskara. Muzej istorije Jugoslavije sutra će u 18 časova prikazati ovaj crtać, a ulaz na projekciju je besplatan.

U okviru filmskog programa „Bioskop Jugoslavija", sutra će u Muzeju istorije Jugoslavije biti prikazan animirani film Surogat Dušana Vukotića, saopšteno je iz tog muzeja.

Surogat je 1962. godine osvojio Oskara za najbolji crtani film, prvu nagradu Američke filmske akademije jednom neameričkom animiranom filmu. Surogat je i jedini jugoslovenski dobitnik Oskara.

Surogat je priča o trouglastom čovečuljku koji živi u svetu u kom je sve na naduvavanje. Prikazuje se vreme koje junak provodi na plaži, gde jednostavno naduvava predmete svojih želja (dušek, čamac, automobil, pa i devojku), ali na kraju jednako tako lako sve nestaje.

Kroz vedar, ali i satiričan ton, film poziva gledaoca da preispita potrošačke navike savremenog društva koje često zanemaruje razliku između stvarnosti i virtuelnog surogata za stvarnost.

U okviru programa biće prikazana i emisija RTS-a Onaj što dodiruje snove, koja će publiku upoznati sa procesom nastanka filma Surogat i radom Vukotića, talentovanog tvorca animiranih svetova.

Ulaz na projekciju u 18 časova je besplatan.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 27. dec 2012, 10:12)
anonymous [neregistrovani]

Ovo je bre neka sprdnja..

A ne crtani. Kakve stvari su nasi snimali i u 70tim. Ovo nema ni c od crtanog, bolje da dao japancima da rade crtani. Za nase nije nista, kakvi filmovi i crtani. I jos ovi budu ludji i dadose mu oskara.

(sreda, 26. dec 2012, 21:02)
anonymous [neregistrovani]

Карл Малден

Дакле, за Карла Малдена нема дилеме. Он је био по оцу Србин, а мајка му је била Чехиња.

(sreda, 26. dec 2012, 20:28)
Hrvati kazu: [neregistrovani]

Vukotic je bio Hrvat,

a Srbi kazu :Bio je Srbin,a Crnogorsko prezime kaze - Crnogorac iz Bilece!

(sreda, 26. dec 2012, 20:13)
Djordje Jovanovic,PH.AZ. [neregistrovani]

@Niti...

Ne znam odakle vam informacija da Karl Malden(Mladen Sekulovic) nije bio Srbin.Poznavao sam tog coveka licno(radio u njegovoj kuci)i znam vrlo dobro njega i njegovu familiju.Jednu od mnogo njegovih vrlina vrlo dobro znam a to je da su redovno on a i njegova majka posecivali srpsku pravoslavnu crkvu u LA,zato nepoznati prijatelju kazite sto znate.

(sreda, 26. dec 2012, 20:02)
Onanimus [neregistrovani]

Niti ...

Tesic a ni Karl Malden nisu bili Srbi vec Amerikanci i dobili su oskara za scenario odnosno glumu u americkom filmu. Vukotic je bio Jugoslovenski umjetnik i kao takav dobio je oskara kao autor za jugoslovenski film.

(sreda, 26. dec 2012, 14:08)
anonymous [neregistrovani]

Bajina Basta

Pohvale za izuzetnog animatora g.Vukotica ali nije jedini sa ovih prostora,drugi je Stojan Tesic .Osvojio je oskar za scenario filma" Breaking Away"1979.

(sreda, 26. dec 2012, 14:08)
Sremac [neregistrovani]

Nije jedini. A Karl Malden ?

Drugi Srbin oskarovac (oba su rodom Hercegovci iz Bileće !) bio je Karl Malden (za ulogu Mitcha u filmu "Tramvaj zvan čežnja", 1952). O Karlu Maldenu (Mladenu Sekuloviću) rođ. 1912 u Čikagu, umrlom u Los Anđelosu 2009. više se može saznati iz intervjua (postavljen je na internetu - "Vjecnaja Pamjat Gospodin Sekulovich") za "Amerikanski Srbobran", koji je 2003. pravila Melana V. Pejakovich

(sreda, 26. dec 2012, 12:20)
anonymous [neregistrovani]

Prelepi crtici,

Secamo se Vukotica!