Читај ми!

„Smrt čoveka na Balkanu“ od sutra u bioskopima

Šta se sve dešava u stanu na Balkanu posle samoubistva, kako komšije evociraju uspomene na pokojnika, sažaljevaju i dižu u nebesa iako sve vreme ne mogu da se sete njegovog imena, znalački je prikazano u najnovijem ostvarenju Miroslava Momčilovića „Smrt čoveka na Balkanu“.

Nakon uspešne festivalske turneje, film reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića Smrt čoveka na Balkanu stiže i u domaće bioskope - svečanom premijerom filma zakazanom za sutra u Centru „Sava", u 20.30 časova.

„U ovom filmu sve se dešava u jednom stanu, u jednom danu, u jednom kadru. Čitava priča je snimljena iz perspektive veb kamere. Filmsko i životno vreme se poklapaju. Kao autora zanimale su me svi događaji u jednom stanu nakon nečijeg samoubistva. Pošto svaki rez u filmskom jeziku označava neki protok vremena, ja sam ovu priču snimio u jednom kadru u nameri da napravim jednu hiperrealističku sliku okruženja i vremena u kojem živim", ističe Momčilović.

Smrt čoveka na Balkanu je crna je komedija o balkanskom mentalitetu. Povod za tragikomični razvoj događaja u filmu je samoubistvo usamljenog kompozitora pred veb kamerom svog računara.

Privučeni zvukom pucnja u stan dolaze njegove komšije, koje tu provode izvesno vreme, čekujući da stignu hitna pomoć i policija. Evociraju uspomene na pokojnika, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku, iako sve vreme ne mogu da se sete njegovog imena.

Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da su snimani sve vreme. Polako otkrivamo ličnost pokojnika, kao i jednu širu, satiričnu sliku našeg društva.

Film je do sada osvojio čak 20 nagrada. Svetsku premijeru je imao na prestižnom internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je dobio nagradu za najbolji nezavisni film.

Na festivalu „Sinema siti" u Novom Sadu osvojio je nagrade za režiju, scenario, nagradu kritike, a nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke glavnog junaka filma, glumca Emira Hadžihafizbegovića.

Usledila su prikazivanja i priznanja na festivalima u Sopotu, Herceg Novom, Nišu, Vrnjačkoj Banji, Tuzli i Zadru, a festivalska turneja još uvek traje. Film je uvršten i u selekciju za evropske filmske nagrade 2012, u kojoj se ove godine nalazi 47 filmova iz 31 evropske zemlje.

Emir Hadžihafizbegović, Radoslav Milenković, Bojan Žirović, Nataša Ninković, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Branislav Trifunović, Milica Mihajlović, Nikola Đuričko, Miloš Samolov, Mirjana Karanović i Nikola Kojo ostvarili su uloge u filmu i skoro svi oni će se sutra pokloniti beogradskoj publici u Centru „Sava".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво